Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cykelstället som förbryllar

Under de senaste veckorna har stora stålställningar, formade i konturen av en bil, ställts ut på bilparkeringsplatser runt om i Göteborg. GP bad allmänheten gissa vad det var för någonting.

– Det är en symbolisk fråga. Det visar på att det ryms tio stycken cyklar på en bilparkering, säger Malin Månsson, cykelplanerare på Trafikkontoret.

Det är alltså cykelställ det rör sig om. Den bilformade konstruktionen är inte något nytt påfund, utan finns redan i flera andra svenska städer. Helsingborgs Dagblad skrev om när Helsingborg introducerade ställen, och Malmö stad rapporterade om när ställen kom till Malmö.

– Vi såg att det fanns ett behov av cykelparkeringar på olika platser, men att det inte fanns någon plats på trottoaren. Det som fanns var bilparkeringar. Det är också en ganska enkel lösning eftersom att vi inte behöver bygga om någonting. säger Malin Månsson.

Som ett försök har därför de speciella cykelställen placerats ut på fem olika bilparkeringsplatser runt om i Göteborg.

– Jag har sett lite på sociala medier att det har varit positiv respons kring att man tar yta från bilister och gör någonting för cyklister.

Men hos de personer som GP har intervjuat finns det alltså delade meningar kring hur lättbegripliga cykelställen är.

– Vi får åka runt och kolla så att de verkligen används, men jag tror att man förstår att det är ett cykelställ, säger Malin Månsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.