Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Göteborg är cykelpolis Thomas Åselöf och hans tre kollegor i full gång med förberedelserna för ljuskontroll.

Cykellysen kontrolleras i stan

Snart börjar polisens traditionella jakt på tvåhjulingar utan ljus. En av citypolisens kontrollplatser i höstmörkret är cyklisttäta Vasastan.

Det tidiga höstmörkret innebär att en lång rad av kontroller av cyklister ska genomföras i hela landet. I Göteborg är cykelpolis Thomas Åselöf och hans tre kollegor vid polisenhet City i Göteborg i full gång med förberedelserna. I den första omgången är det Vasastan som är i fokus.

- Vi har inte bestämt exakt startdatum än men det sker troligtvis i vecka 47, säger Thomas Åselöf.

Den som ertappas utan nödvändig utrustning eller bryter mot trafikbestämmelserna kan räkna med att det kostar en slant. Med tanke på storleken på böterna kan det vara en bra investering att ha fungerande belysning på cykeln, rekommenderar Thomas Åselöf.

Cykelpolisen har noterat ett annat växande problem bland cyklisterna. Allt fler pratar i mobilen eller sms:ar under cyklandet

- Det är naturligtvis inte bra eftersom de är fullt upptagna med mobilen och inte har koll på trafiken, säger Thomas Åselöf.

Han hoppas på att det ska bli en lagändring som innebär förbud mot att använda mobiltelefon under bilkörning eller cyklande.

- I övriga Europa råder det förbud. Så borde det också vara här, tycker Thomas Åselöf.

Tidigare år har cykelrazzior bland annat skett tillsammans med Trafikkontoret och NTF, som bland annat delat ut cykelbelysning och reflexer till syndare. Någon liknande kampanj är inte planerad i dagsläget.

- Majoriteten av göteborgare är duktiga på att ha sina cyklar utrustade med ljus och reflexer. Som i många andra sammanhang är det en liten klick som slarvar eller struntar i bestämmelserna, säger Thomas Åselöf.

FAKTA: Böter för cyklister

I mörker utan framlykta: 500

Utan baklykta: 500

Utan reflexer: 500

Cykla mot rött ljus: 1 500

Inte stanna vid stopp: 1 000

Cykla på gångbana: 500

Ringklocka ur funktion: 500

Inte stoppat för gående vid obevakat övergångsställe: 500

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.