Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Cybergymnasiet läggs ner i Göteborg

Eleverna grät under torsdagsmorgonen när de fick veta att deras skola, Cybergymnasiet vid Järntorget i Göteborg, läggs ner. Skolans omkring 300 elever fick beskedet av skolledningen under förmiddagen.
– Det beror på att vi inte har några lokaler då vårt hyreskontrakt är uppsagt, säger skolans rektor Maria Lissmatz.

Cybergymnasiet i Göteborg ska läggas ner. Skolans rektor, Maria Lissmatz, berättar att anledningen är att dess hyreskontrakt är uppsagt.

– Vi har letat som galningar, men vi har inte hittat någonstans att vara helt enkelt, säger hon.

Undervisningen kommer fortsätta på Cybergymnasiet under hela vårterminen innan de slår igen portarna för gott.

Cybergymnasiet hyreskontrakt går ut sista juni i år och då skolan inte har hittat några nya lokaler kommer skolan att läggas ner till sommaren. Bild: Jonas Lindstedt
Cybergymnasiet hyreskontrakt går ut sista juni i år och då skolan inte har hittat några nya lokaler kommer skolan att läggas ner till sommaren. Bild: Jonas Lindstedt

"Alla var arga, alla började gråta"

Stämningen på skolan var dyster efter att eleverna fått nedläggningsbeskedet under torsdagsmorgonen. Chockade elever samlades i klungor och pratade om oron inför framtiden. Men framförallt var det ett sorgligt besked.

Hadel Abdul Karim går i årskurs två på Cybergymnasiet. För henne innebär nedläggningen att hennes klass inte kommer kunna ta studenten tillsammans.

– Det känns jättejobbigt. När jag fick nyheten blev jag chockad, jag sa nej det är inte sant, men det var det, säger hon och berättar hur eleverna reagerade när de tog emot beskedet.

– Mina klasskamrater var alla arga. Det var tråkigt för alla, alla började gråta, säger Hadel Abdul Karim.

Mohamed Ali och Hadel Abdul Karim går båda på Cybergymnasiet och är ledsna över att skolan ska lägga ner. Bild: Petter Trens
Mohamed Ali och Hadel Abdul Karim går båda på Cybergymnasiet och är ledsna över att skolan ska lägga ner. Bild: Petter Trens

Mohamed Ali går i trean och får därför gå terminen ut.

– Det känns sorgligt för alla i skolan, jag vill inte att det ska sluta här och nu, men jag är ändå glad att få ta studenten med alla mina kompisar.

Han påpekar att det blir värre för klasserna under honom.

– Det tog inte lika hårt på oss som för de andra klasserna. Men det är sorgligt, Cybergymnasiet tar studenten med oss, konstaterar han.

Stor sorg bland lärare

Men det är inte bara eleverna som drabbas utan även personal på skolan som nu mister sina jobb. Läraren Dursuma Medic Fast har snart arbetat på Cybergymnasiet i 16 år och berättar att beskedet kom som en chock.

– Först tänkte jag på eleverna, hur ska det gå för dem? Sedan tänker man på sig själv. Det är jättetråkigt när man måste sluta, det hade ju varit mycket bättre såklart om man ville göra det själv, men jag vill inte det.

Personalen på skolan fick beskedet av vd:n Marlene Terkowsky under onsdagen.

– Vi har fått tid att prata med varandra och sörja. Det kändes lite som en begravningskänsla, men med väldigt mycket kärlek och att vi nu ska göra det bästa för eleverna. Det är som det är, men allt har skötts väldigt bra och vi har fått väldigt mycket stöd. Nu hoppas jag att eleverna också känner att vi kan ge det stödet till dem, säger Dursuma Medic Fast.

Läraren Dursuma Medic Fast har jobbat på Cybergymnasiet i 16 år. Bild: Petter Trens
Läraren Dursuma Medic Fast har jobbat på Cybergymnasiet i 16 år. Bild: Petter Trens

Under torsdagen har all undervisning på skolan ställts in. I stället kommer personalen fokusera på att ge stöd till elever och föräldrar.

– I dag handlar det väldigt mycket om samtal och stöd, sen imorgon kör vi enligt schema och sen så kör vi på fram till juni, säger Dursuma Medic Fast.

Vd:n: "Oerhört sorgligt"

Skolans drivs av Swedish Education Group AB där Marlene Terkowsky är vd. Hon bekräftar rektorns uppgifter om att lokalbrist ligger bakom beslutet av nedläggning.

– Vårt hyreskontrakt blev uppsagt den 24 september då vår fastighetsvärd ska göra en större ombyggnation av lokalerna. Sedan dess har vi förtvivlat letat efter nya lokaler, men det är svårt att hitta lokaler i Göteborg och nu har vi kommit till ett läge där det inte kommer att finnas tid till att få ordning med en skola i nya lokaler till augusti, säger Marlene Terkowsky.

Tanken är att så många elever som möjligt ska kunna flyttas till andra skolor tillsammans med sin klass, men exakt hur det blir är ännu oklart.

– Våra treor kommer att springa ut som studenter hos oss. När det gäller våra andra elever har vi kommunikation med Göteborgs stad och Academedia som driver skolor i Göteborg. Vi ska göra så mycket vi kan för att få in hela klasser på andra skolor. Men sen har ju eleverna ett fritt val, så om de vill kan de söka sig vidare själva.

Marlene Terkowsky säger att hon har en förhoppning om att Cybergymnasiet i framtiden återigen kommer att kunna öppna upp i Göteborg.

– Det här är oerhört sorgligt. Det är en jättefin skola som vi älskar allihopa, men ibland händer det saker. Vi kommer alltid att hålla ögonen öppna när det gäller lokalmarknaden i Göteborg och hittar vi något bra hoppas vi kunna öppna upp Cybergymnasiet igen, säger Marlene Terkowsky.

LÄS MER: Här är nya kvarteret som ska byggas vid Pusterviksområdet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.