Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cupgeneralen: "Jag är djupt berörd"

En 36-årig man sitter anhållen misstänkt för sexuellt ofredande efter Gothia Cups invigning på Ullevi. Mannen är ledare i ett av lagen som deltar i cupen. Arrangörerna har under tisdagen varit högst förtegna i ärendet, men nu väljer Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup, att uttala sig. – Det här är så långt borta från vad Gothia Cup står för, jag är djupt berörd av det som tjejerna har drabbats av, säger han.

Efter Gothia Cups storslagna invigning på Ullevi, blev tre 16-åriga tjejer omringad av ett trettiotal ungdomar, samt en 36-årig ledare för ett av lagen. Tjejerna blev sexuellt ofredade - och fick slå sig loss från gänget som höll fast tjejerna. Än så länge har man anhållit ledaren som är under utredning. Pojkarna är fortfarande kvar på cupen, och enligt Dennis Andersson som är generalsekreterare på Gothia Cup, är det högst oklart vilka åtgärder man kommer att ta till i ärendet.
– Ska jag vara riktigt ärlig vet jag inte vilken ledare eller vilket lag det handlar om. Så fort vi får mer information så kommer vi se över vad vi ska göra, berättar han. 

Åtgärder fortfarande oklara

Kommer pojkarna att skickas hem när ni får reda på vilka de är?
– Jag vet inte nuläget hur vi kommer göra. Vi måste som sagt få mer information för att kunna veta hur vi ska agera. Men det är klart att denna handling är något som är fullständigt oacceptabel och något som vi inte står för överhuvudtaget, säger Dennis Andersson.

Men ska man få bete sig på det här sättet utan att skickas hem?
– Det är som sagt fortfarande för lite information för att ens kunna ta det beslutet, men det är klart att vi som stor arrangör måste ta vårt ansvar, det är tveklöst, säger Dennis Andersson. 

Fokus på tjejerna

Men Dennis Andersson tycker att fokus inte ska riktas mot förövarna, utan mot tjejerna som har blivit drabbade.
– Det viktiga är tjejerna. Det är dem vi ska hålla ögonen på och att sätta de i fokus, menar han.

LÄS MER:
Tjejer omringades och antastades - fick slå sig loss
Landslagstjärnan: "Det är fruktansvärt"
Gothia: "Vi vet inte vilka som gjort det"

Inför årets Gothia Cup har arrangörerna arbetat mycket med säkerhet för allas trevnad, något som inte har varit tillräckligt. 
– Vi har ett projekt som heter "celebrate the game" vilket handlar om hur vi alla ska respektera och acceptera varandra. Att man alltid bör ha en grundläggande respekt. Vi har arbetat mycket med det men det kanske ändå har varit för lite, säger Dennis Andersson. 

Det verkar inte följas, det där med respekt?
– Nej.. Vissa människor har inte det. Som sagt, jag är djupt berörd över det som hände tjejerna. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.