Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

PCR-testen på Novolab har förvarats med mat och dryck i kylskåp, och testen har dessutom utförts på fel sätt, enligt Ivo. Bild: Johan Nilsson/TT
PCR-testen på Novolab har förvarats med mat och dryck i kylskåp, och testen har dessutom utförts på fel sätt, enligt Ivo. Bild: Johan Nilsson/TT

Covidmottagningar stängs akut – anklagas för PCR-fusk

Novolab, som utför och analyserar covidtester, förbjuds tillfälligt att fortsätta med det. Det beslutar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt P4 Göteborg.

Vid myndighetens inspektioner har man bland annat upptäckt att PCR-prov förvarats i kylskåp tillsammans med mat och dryck, samt att provsvar har kommit för snabbt för att de ska ha hunnit analyseras. På ett provtagningsställe ska det ha saknats rinnande vatten, vilket innebär att personalen inte kunnat tvätta händerna.

Man ska dessutom ha sett att tester har utförts på fel sätt.

Efter tips från allmänheten bestämde sig Ivo för att utföra inspektioner på flera av företagets lokaler, bland annat i Göteborg, Varberg, Borås, Lilla Edet och Örebro.

LÄS MER: Så hårt slår omikron mot arbetsplatserna

Ivo: Fara för liv och hälsa

Daniel Lilja, avdelningschef på Ivo, uppger för P4 Göteborg att folk som har testat sig och fått negativt provsvar ändå kan ha varit smittade med covid-19.

Enligt Ivo kan bristerna ha medfört fara för både patienternas och andra människors liv och hälsa.

Novolab har överklagat Ivo:s beslut och skriver enligt P4 Göteborg i överklagan att man har åtgärdat de punkter som Ivo har anmärkt på.

Lämnar Stenaterminalen

Stena Line har samarbetat med Novolab med en mobil testcentral för sina resenärer vi Danmarksterminalen i Göteborg. Ett samarbete som nu upphör, meddelar rederiet i ett mejlsvar till GP:

”Vi har upplåtit plats för ett testföretag (Novolab) att parkera en mobil testcentral utanför vår Danmarksterminal i Göteborg. Vid tiden för beslutet innehade de alla erforderliga tillstånd. Vi har nu beklagligt nog fått information om att Novolab har fått sitt tillstånd indraget och därmed har vi meddelat dem att de inte längre kan stå på vår mark.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.