Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Coronasmittan minskar inte – ändå vårdas allt färre på sjukhus

De svårt sjuka patienterna minskar stadigt i antal och covid-19 är inte längre samhällsfarlig. Däremot pågår fortfarande smittspridningen i samhället på en hög nivå, visar analyser av avloppsvattnet i Göteborg.

Sedan i fredags klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Pandemin är dock inte över – och inte heller den fjärde vågen, om man lyssnar på forskare vid Göteborgs universitet.

Halterna av coronaviruset (sars-cov-2) i Göteborgs avloppsvatten är nämligen fortfarande på en hög nivå, visar de senaste analyserna. Faktum är att halterna de senaste 15 veckorna konstant har varit på nivåer som motsvarat tidigare toppnoteringar under pandemin, eller högre.

– Vi ser att sars-cov-2 fortsätter att pendla på den höga nivån, säger Heléne Norder, adjungerad professor Göteborgs universitet och mikrobiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Lägre risk för sjukhusvård

Förra veckan noterades rentav en viss uppgång av coronavirushalterna i Göteborg. Med tanke på att testningen för covid-19 kraftigt har minskat, och nu endast omfattar vård och omsorg, är det ett av de tydligaste tecknen på att själva smittan faktiskt också har ökat något.

Sambandet mellan smittspridning och risken för sjukhusinläggning tycks dock vara tydligt minskande. För även om smittspridningen, enligt analyserna, inte minskat så har antalet patienter med covid-19 på sjukhus minskat stadigt.

De stora förklaringarna till det är, enligt experterna, att det finns en hög immunitet i befolkningen tack vare vaccinationerna och att många har haft infektionen. Omikronvarianten av coronaviruset, som fortfarande dominerar, är dessutom mildare än tidigare virusvarianter under pandemin.

Enstaka covid-19-patienter på iva

Den senaste statistiken visar att antalet patienter som vårdas med covid-19 i Västra Götaland nu är ungefär en tredjedel så många som när den fjärde vågen drabbade sjukvården som värst, i slutet av januari.

På intensivvårdsavdelningarna (iva), där de svårast sjuka patienterna under pandemin har hamnat, har det de senaste veckorna vårdats enstaka patienter i Västra Götalandsregionen. På Sahlgrenskas olika intensivvårdsavdelningar i Göteborg har det vissa dagar inte funnits en enda covid-19-patient.

LÄS MER: Fjärde dos covid-19-vaccin rekommenderas till 65-plussare

LÄS MER: Covid-19 är inte längre en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom

LÄS MER: Tidigare WHO-chefen tycker för lite görs för att stoppa nästa pandemi

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.