Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronasmittade mannens arbetsplats stängs

Den man i 30-årsåldern som på onsdagen bekräftades smittad med coronaviruset har vistats på sin arbetsplats innan han kontaktade vården. Arbetsplatsen i Mölndal stängs nu helt, enligt SVT Väst.

Mannen hade nyligen varit i norra Italien och var på jobbet i tre dagar innan han insjuknade och fick symtom, enligt SVT Väst.

LÄS MER: Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Totalt 40 medarbetare drabbas av nedstängningen och ska nu jobba hemifrån under den tid arbetsplatsen är stängd. Ingen av mannens kollegor ska ha uppvisat några symptom men de har kontakt med smittskyddsläkare.

LÄS MER: Coronasmittad göteborgare flög och åkte tåg – var smittsam

Mannen ska inte ha varit sjuk eller haft några symptom under de dagar han var på jobbet.

– Rekommendationerna vi ändå har fått är att arbetsplatsen som är ett kontor hålls stängd tills den 8 mars, säger företagets hr-chef till SVT Väst.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.