Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Petter Trens
Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Petter Trens

Coronasmittad man isoleras hemma: "På väg att tillfriskna"

Ytterligare en person i Göteborg har bekräftats smittad av det nya coronaviruset. Mannen mår dock såpass väl att han inte behöver vistas på sjukhus.
– Han är nog på väg att tillfriskna redan, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i beredskap.

Sex personer i Göteborg är nu smittade av det nya coronaviruset. Mannen som bekräftades smittad under söndagen har nyligen varit i Italien och har blivit smittad där.

LÄS MER: Här är coronafallen i Göteborg

Han ska ha upptäckts genom smittspårning kring det fall som bekräftades på torsdagen, där en annan person rest från Italien till Sverige. Enligt Leif Dotevall är mannen eventuellt redan på väg att bli frisk och han vårdas därför inte på sjukhus.

Får mat levererad

– Han vistas i hemmiljö. Man får förhållningsregler att man ska hålla sig hemma och inte träffa andra, så att man inte smittar. Man ska ha kontakt med sin behandlande läkare och i praktiken får man hjälp med att någon ordnar mat. Sedan kommer man att göra uppföljande prover, säger Leif Dotevall.

Mannen har åkt flygplan till Sverige och man har nu inlett en smittspårning kring honom. Under söndagen har Leif Dotevall och hans kollegor haft kontakt med de personer som kan ha suttit i närheten av mannen på resan.

– Vad vi vet om infektionssjukdomar är att när man börjar bli frisk så minskar smittorisken väldigt snabbt, men vi vet inte exakt hur det ser ut med Covid-19, säger Leif Dotevall.

LÄS MER: Statsepidemiologen: Därför är det inte meningsfullt att stoppa flygandet

Samtliga personer som bekräftats vara smittade med coronaviruset i Västra Götaland har enligt Leif Dotevall haft väldigt milda symtom.

Fler fall att vänta

– Ingen har behövt intensivvård. När man har en hög uppmärksamhet så hittar man de som har en mild sjukdom, och som i andra länder inte hade upptäckts. I länder där man ser många svårt sjuka kan det vara fler som bär smitta men de har så milda symtom att de inte söker vård, säger Leif Dotevall.

Varje ny person som bekräftas vara smittad innebär en att en ny smittspårning behöver göras, vilket lett till att smittskyddet i Västra Götaland är tungt belastade.

– Än så länge går det, men det klart att skulle det bli väldigt många fler måste man se över resurserna och se hur vi ska klara det här, säger Leif Dotevall.

Kommer det att komma fler fall?

– Det är mycket troligt att vi hittar fler fall.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.