Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mycket folk på Aspholmen, Saltholmens badplats. Bild: Robin Aron
Mycket folk på Aspholmen, Saltholmens badplats. Bild: Robin Aron

Coronasatsningen: Styr & Ställ-stationer på badplatser

Resten av sommaren kommer det finnas två Styr & Ställ-stationer vid Saltholmen och Delsjön.
– Det är tillfälliga stationer inom ramen för det vi kallar för coronaåtgärder, säger Carina Abrahamsson på trafikkontoret.

Överfulla vagnar till badplatser, inte minst Saltholmen, är ett signum för Göteborg under sommaren. Det har visat sig bli mer besvärligt än vanligt denna sommar på grund av det rådande utbrottet av coronaviruset.

Spårvagn 11, ändhållplats Saltholmen, under juni månad. En anstormning av badgäster besöker den populära platsen. Bild: Robin Aron
Spårvagn 11, ändhållplats Saltholmen, under juni månad. En anstormning av badgäster besöker den populära platsen. Bild: Robin Aron

Med anledning av det har trafikkontoret från och med tisdagen placerat ut två temporära Styr & Ställ-stationer vid Saltholmen och Delsjön.

– Det är för att få folk att välja bort kollektivtrafik och kanske också egen bil, säger Carina Abrahamsson, tillförordnad chef på avdelningen stadens användning på trafikkontoret.

– Till Delsjön är det nog framförallt egen bil, men till Saltholmen är det främst kollektivtrafiken som går tungt när det är vackert väder.

Nytt system för Styr & Ställ

Den nya versionen av det nya lånecykelsystemet Styr & Ställ har precis lanserats och merparten av de nya permanenta stationerna placeras ut under den här veckan.

LÄS MER: Nu försvinner cykelbanorna på Linnégatan

Det nya systemet innebär fler cyklar på en betydligt större yta, drygt 135 stationer ingår. Det ska gå att hämta och lämna cyklar längre ut från centrala Göteborg, till exempel i Lundby, Gamlestaden, Majorna och centrala Mölndal.

Finns det planer på fler tillfälliga stationer som de i Saltholmen och vid Delsjön?

– Nu är själva Styr & Ställ-systemet nytt för oss den här sommaren och det är mycket som är nytt men faller det här väl ut är det möjligt att man kommer att göra liknande åtgärder andra somrar oaktat corona, säger Carina Abrahamsson.

Trafikkontoret har också beslutat att förlänga erbjudandet som innebär att alla användare dagligen får en gratis resa upp till 30 minuter per dag fram till den 31 juli.

Stort åtgärdspaket

Under våren och sommaren har trafikkontoret lanserat ett omfattande coronapaket som ska minska smittorisken i Göteborg. Inom ramen för paketet har bland annat Linnégatans cykelbanor tillfälligt lagts om för att bland annat minska trängseln på trottoaren. I stället har bilar och cyklister fått dela på samma körfält. Dessutom har det placerats ut ett stort antal utomhusmöbler i centrala Göteborg för att stimulera aktiviteten.

LÄS MER: Därför finns det solstolar på Gustaf Adolfs torg

– Vi kommer ju att utvärdera alla våra coronaåtgärder och vi får nog vänta till efter sommaren för att se vilka effekter vi fick ut av det här. Vissa saker faller väl och andra kanske inte. Det hänger naturligtvis ihop med hur vår sommar blir, vädermässigt och vart coronan tar vägen, säger Carina Abramhamsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.