Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronarekommendationerna för barn i Göteborgs förskolor ändras ytterligare en gång.  Arkivbild. Bild: TT-NTB
Coronarekommendationerna för barn i Göteborgs förskolor ändras ytterligare en gång. Arkivbild. Bild: TT-NTB

Coronaråden för förskolan i Göteborg ändras – igen

Barn som är sjuka i över ett dygn har tvingats vara hemma från förskolan i minst sju dygn i Göteborgs stad. Men nu ändras rekommendationerna – igen.
Detta efter kritik mot Folkhälsomyndigheten och krav om förtydligande.

För att minska smittspridningen skärpte Göteborgs stad den 23 oktober sina rekommendationer för förskolan. Efter samråd med regionens smittskydd togs beslut om att barn som haft sjukdomssymtom i mer än ett dygn skulle stanna hemma i minst sju dagar och ha varit symptomfria i 48 timmar innan de fick återvända till förskolan.

LÄS MER: Striktare coronaregler i förskolan

LÄS MER: Förskolornas nya coronaregler i Göteborg

Anledningen var att regionen och staden uppfattade skärpningarna som nödvändiga efter att ha försökt tolka Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

De striktare förhållningsreglerna innebar i praktiken att alla barn som blir förkylda måste stanna hemma i minst en vecka och möttes av kritik. Nu ändras de igen.

– Nu har Folkhälsomyndigheten förtydligat sina skrivningar vad gäller barn i förskolan och smittskydd har också gjort om sina tolkningar. Därefter har vi anpassat våra rekommendationer så att de stämmer överens, säger Eva Jakobsson, covidsamordnare vid förskoleförvaltningen.

Eva Jakobsson, covidsamordnare vid förskoleförvaltningen i Göteborg. Bild: Privat
Eva Jakobsson, covidsamordnare vid förskoleförvaltningen i Göteborg. Bild: Privat

Nya rekommendationer skickades ut på måndagen

På onsdagen skickades de nya rekommendationerna ut till rektorer och därefter har den nya informationen gått ut till vårdnadshavare.

Sjuka barn behöver fortfarande stanna hemma så länge barnet har symtom och därefter vara hemma i ytterligare två dygn utan symtom innan de kan gå tillbaka till förskolan.

Ett barn som till exempel är förkyld och har feber i två dagar behöver nu alltså inte vara hemma i minst sju dygn längre, utan kan nu gå tillbaka från dag fem förutsatt att de varit friska dag tre och fyra.

Barn kan också gå tillbaka till förskolan med lindriga symtom som lätt hosta eller snuva om det har gått minst sju dygn förutsatt att allmäntillståndet är bra och barnet inte har haft feber de senaste två dygnen.

Om barnet eller någon i familjen har testat positivt för covid-19 gäller dock att barnet ska vara hemma i minst sju dygn, precis som för vuxna.

– Det har ju varit en dialog mellan regionen och Folkhälsomyndigheten under hela hösten och funnits ett önskemål om förtydligande vad gäller förskolebarnen, säger Eva Jakobsson.

Kritik mot Folkhälsomyndighetens otydlighet

Vilka rekommendationer som Folkhälsomyndigheten förespråkar har varit otydligt även för Smittskydd Västra Götaland, något som Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, tidigare har kritiserat.

– Nu har jag skickat en ganska lång inlaga häromdagen där jag vill att de ska tala om vad de menar just i förskolemiljö med ”milt sjuk” och ”kort tid”. Man kan inte vara så diffus om man inte medvetet vill vara diffus, för att lämna öppet för alla möjliga tolkningar, sa Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland till GP då.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Catharina Fyrberg
Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Catharina Fyrberg

LÄS MER: Coronaråd i förskolan kan ändras igen

Det är efter den begäran om förtydligande som rekommendationerna nu ändras ytterligare en gång.

Ändringen kommer efter kritik från föräldrar som anser att mängden vabbande blir orimlig, men Eva Jakobsson är noga med att påpeka att ändringen görs på inrådan av smittskyddet som i dagarna reviderat sin hållning efter kontakten med Folkhälsomyndigheten.

– Det har varit en otydlighet som har skapat ytterligare frustration. Men jag räknar inte med att det helt kommer att avta för det är fortfarande till stor del samma regler som gäller så antalet VAB-dagar kanske inte påverkas nämnvärt, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.