Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Idag får nästan 11 000 ungdomar i Göteborgsregionen veta vilket gymnasieprogram de kommit in på. Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Idag får nästan 11 000 ungdomar i Göteborgsregionen veta vilket gymnasieprogram de kommit in på. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Coronapandemin har påverkat gymnasievalet

Den här våren har ovanligt många ungdomar i Göteborgsregionen sökt vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.
– Jag tror att man omvärderat vad som är viktigt, säger Helene Odenjung (L).

Idag får nästan 11 000 ungdomar i Göteborgsregionen veta vilket gymnasieprogram de kommit in på. De största programmen är som vanligt samhälle, ekonomi och natur. Även teknik och estetiska programmet är populära.

En nyhet för året är att vård- och omsorgsprogrammet har fler antagna än tidigare. utbildningsgruppens ordförande Helene Odenjung (L) tror att coronapandemin har påverkat ungdomarnas val.

– Jag tror att man omvärderat vad som är viktigt. Man vill göra skillnad och ser ett konkret sätt att göra det på, säger hon.

LÄS MER: Här är Göteborgsregionens populäraste gymnasier

De som saknar behörighet är en spretig grupp, enligt Helene Odenjung. "Några saknar bara ett betyg och några har väldigt långt kvar.” Bild: Ulf Börjesson
De som saknar behörighet är en spretig grupp, enligt Helene Odenjung. "Några saknar bara ett betyg och några har väldigt långt kvar.” Bild: Ulf Börjesson

LÄS MER: Unikt skolprojekt: Här är receptet för att elever ska klara skolan

För Göteborgsregionen är det en positiv trend eftersom det behövs personal inom vården. Även teknikprogrammet och ekonomiprogrammet ökar jämfört med förra året.

74 procent har fått sitt förstahandsval

Totalt har 74 procent fått sitt förstahandsval till program och skola. 88 procent fick sitt förstahandsval av program men på en annan skola. En handfull elever har inte fått ett enda av sina val – trots att de har behörighet. Enligt Helene Odenjung har det blivit tuffare konkurrens om utbildningsplatserna.

LÄS MER: Ministern om hur skolvalet kan göras om

– Det beror på större kullar och att behörigheten har ökat. Vi var oroliga att behörigheten skulle minska på grund av pandemin men det blev precis tvärtom. Det är tack vare alla duktiga lärare och elever, säger hon.

Reservantagning till hösten

Detta är den slutgiltiga antagningen men det kan ändå hända att elever byter mellan programmen. När någon tackar nej till en plats erbjuds den till en reserv, så mycket kan förändras under sommaren och hösten.

Var femte saknar behörighet

Preliminära siffror visar att över 20 procent av alla som går ut grundskolan i Göteborg i vår saknar behörighet till gymnasiet. För dem väntar nu sommarskola eller andra vägar framåt, säger Helene Odenjung.

– Jag hoppas att de lyckas få behörighet under sommaren. I annat fall finns andra vägar för dem. De kan inte gå ett nationellt program men ett introduktionsprogram.

Skolor med flest sökande per plats

Kitas Ekonomi: 1,77 sökande (60 platser)

NTI Gymnasiet Johanneberg: 1,74 (159 platser)

Gymnasieakademin: 1,63 (72 platser)

Kitas Natur: 1,58 (96 platser)

Hvitfeldtska gymnasiet: 1,43 (590 platser)

Göteborgs Högre samskola: 1,42 (180 platser)

Donnergymnasiet: Göteborg 1,36 (228 platser)

Polhemsgymnasiet 1,24 (396 platser)

Rytmus Göteborg 1,23 (99 platser)

Ingrid Segerstedts gymnasium: 1,21 (128 platser)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.