En gymnasieklass på L M Engströms gymnasium har satts i karantän.
En gymnasieklass på L M Engströms gymnasium har satts i karantän. Bild: Olof Ohlsson

Coronakarantän för elever i Göteborg efter studentfest

En avgångsklass vid L M Engströms gymnasium i Göteborg har satts i karantän sedan flera elever smittats med corona. Enligt skolans rektor Fredrik Sidenvall kopplas smittspridningen till en privat studentfest.

ANNONS
|

Fredrik Sidenvall är rektor för den kristna friskolan i centrala Göteborg med cirka 570 elever.

I tisdags skickade han ut ett brev där han välkomnade lärare och elever till ”normal skolverksamhet” från onsdagen.

LÄS MER:Böskolan stängd efter omfattande coronautbrott

Sent samma kväll fick han ett samtal av en kollega som ändrade läget.

Flera elever hade smittats

Flera elever i en av avgångsklasserna hade blivit sjuka och i några av fallen hade covid-19 konstaterats.

– Därför tog vi beslut om klasskarantän. Eleverna har distansundervisning och får tills vidare inte vistas på skolan, säger Fredrik Sidenvall.

Fredrik Sidenvall är rektor för L M Engströms gymnasium i Göteborg där flera elever smittats.
Fredrik Sidenvall är rektor för L M Engströms gymnasium i Göteborg där flera elever smittats. Bild: L M Engströms gymnasium

Enligt Sidenvall har skolledningen indikationer på att smittan spreds på en privat studentfest som hölls en vecka tidigare.

ANNONS

– Det var en informell tillställning utanför skolans kännedom, säger Fredrik Sidenvall och fortsätter:

– Vår analys är att den privata festen är den gemensamma nämnaren. Många av våra elever umgås – men vad de gör på sin fritid är bortom min kunskap och kontroll. Att flera av dem smittats och blivit sjuka är dock en information som borde ha nått mig enligt de rutiner vi har under pandemin. Eleverna har det ansvaret, säger Fredrik Sidenvall.

Elever från festen har varit på skolan

Under veckan som gått har elever i den aktuella klassen varit på skolan och kunnat föra smittan vidare.

– Men vår bedömning är att klasskarantänen räcker – några andra åtgärder är inte aktuella i nuläget, säger han.

LÄS MER:Coronautbrott på skola i Floda – eleverna hålls hemma

När GP kontaktade Fredrik Sidenvall på onsdagseftermiddagen hade han inte haft rådgivande kontakt med regionens smittskyddsenhet om det aktuella fallet.

– Jag har inte hunnit, förklarade han.

Nytt fall rapporterades

Kontakten togs senare på onsdagen och smittskyddsläkare Petter Malmström säger att han tycker att skolan agerat rätt som håller den aktuella klassen borta från skollokalerna.

– Min bedömning är att det är tillräckligt i nuläget, vi ska ha en ny avstämning inom kort för att få aktuell lägesbild, säger Petter Malmström.

Enligt Fredrik Sidenvall är det fem, sex elever i den aktuella klassen som smittats och några av dem har konstaterad covid-19.

ANNONS

Så sent som på onsdagen rapporterades ett nytt fall till skolan och från smittskyddet uppmanas anhöriga och personer som eleverna haft nära kontakt med att testa sig.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS