Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klara och Robert Boyer med sin hemförlösta bebis.  Bild: Robin Aron
Klara och Robert Boyer med sin hemförlösta bebis. Bild: Robin Aron

Coronaeffekten: Hemförlossningar ökar kraftigt

Allt fler Göteborgare väljer att genomföra sina förlossningar hemma. Coronapandemin är en av förklaringarna och ett par som valt att föda på hemmaplan är Klara och Robert Boyer.
– Det var en fascinerande upplevelse, säger de.

Coronapandemin har vält omkull många människors planer under våren och sommaren. För par som väntar barn har förlossningar på sjukhusen inte fungerat som vanligt. Den som har förkylningssymptom får inte närvara vid förlossningen och efter födseln får endast nyförlöst och nyfödd vistas på BB-avdelningen på grund av smittorisken.

Det har gjort att allt fler par valt att föda hemma. Den privata vårdgivaren Barnmorsketeamet i Göteborg, har sett en ökning på 300 procent av hemförlossningar det senaste året, vilket P4 Göteborg var först med att rapportera om. Det rör sig ungefär om ett 30-tal fler patienter än ifjol, enligt barnmorskan Johanna Sederborn.

– Dels att förlossningsvården i Göteborg ser ut som den gör kring pandemin, att det inte är säkert att du får ha med din partner och att de inte får stanna på BB, säger hon och fortsätter:

– Att föda barn är en stor livshändelse vilket gör att de kvinnor som blir lämnade ensamma efter en födsel av sitt nyfödda barn, får en enorm känsla av att bli lämnade.

LÄS MER: Rebecca valde att föda hemma utan barnmorska

Paret: Många uppsidor

Paret födde sitt första barn i maj. Bild: Robin Aron
Paret födde sitt första barn i maj. Bild: Robin Aron

För paret Klara och Robert Boyer var det både det faktum att Robert skulle få lämna efter förlossningen och önskemålet om att ha en doula med vid förlossningen, som fick dem att tänka om. Från att ha tänkt att föda på sjukhus valde de att i stället föda hemma.

– Jag var lite osäker kring valet, jag hade inte tänkt på det, säger Robert Boyer.

Paret upplever att förlossningen gick bra från början till slut. De fick hembesök av en barnmorska innan födseln där de pratade om processen och förväntningar. De fick även möjlighet att ställa de frågor som de gått och grunnat på innan födseln.

Uppsidorna med hemfödsel är många, enligt paret.

– Om hemfödelsen är en del av sjukvårdssystemet är det som en vanlig födsel och man har full uppmärksamhet av en barnmorska, säger Robert Boyer.

– I de här tiderna hade vi möjlighet att påverka omständigheterna mer än om vi hade åkt in till sjukhuset, vi hade mer kontroll, säger Klara Boyer.

Hade ni gjort om det?

– Ja, om vi får ett till barn hoppas vi att vi har möjligheten att ha en hemfödsel.

Kostsamt och inte utan risker

Hemförlossningar är inte något som i förstahand rekommenderas av Västra Götalandsregionen. Detta på grund av att man menar att risken är större för både barnet och mamman om det uppstår komplikationer.

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Göteborg, utvecklar:

– Det är av patientsäkerhetsskäl som vi och våra medicinska vårdgivare inte uppmuntrar till det. Om något går snett vid en förlossning vill vi att barn ska födas på ett ställe där det finns backup-resurser, säger han och fortsätter:

– Det är därför vi inte heller väljer att finansiera den som ändå väljer att ha en hemförlossning.

Med den bakgrunden, är ökningen ett misslyckande?

– Vi vill inte fördöma den som väljer att göra det men det är samtidigt inget vi uppmuntrar, säger Jonas Andersson.

I många andra länder och även i Stockholm är hemförlossningsvården gratis om mamman är frisk. Johanna Sederborn, barnmorska på Barnmorsketeamet i Göteborg tycker det är synd att hemförlossningar ska behöva kosta pengar.

Främst på grund av att hon menar att det inte finns någon vetenskaplig evidens som säger att det skulle vara mindre säkert att föda hemma, så länge kvinnan är frisk.

– Det är en rättvisefråga, du har ingen valfrihet i Västra Götalandsregionen, säger hon.

Hur som helst tycker Paret Boyer att de fick valuta för sina pengar.

– Det här kändes som en viktig investering för oss, säger Klara Boyer.

– Vi visste att det var en säker process och att vi kunde undvika osäkerheten med en pandemi på ett sjukhus, det var värt priset för oss, säger Robert Boyer.

LÄS MER: Gratis hemförlossning i Stockholm

LÄS MER: Få kvinnor i Sverige väljer att föda hemma

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.