Corona stoppade dem i USA – nu ska seglargymnasiet till Island

På senaste resan fick gymnasieungdomarna vända hem när USA stängde gränsen på grund av corona. Nu är eleverna coronatestade och ute på en ny segling – till Island.
– Det har varit väldigt märkligt med omställningen från coronatankar till att faktiskt stå bredvid någon eller se folk som kramas ombord, säger läraren Anna Ågren.

ANNONS
|

När coronapandemin precis hade brutit ut på global nivå, var Öckerö seglande gymnasieskola ute och seglade i Karibien. När det skulle bära av norrut, mot Miami i USA, stängde president Donald Trump hastigt och lustigt den amerikanska gränsen. Då fick de ändra sina planer och istället segla rakt över Atlanten hem till Öckerö.

Sedan dess har mycket hänt. Pandemin har satt käppar i hjulet för resande vilket har påverkat skolans möjligheter att åka på längre seglingar, som vanligtvis är ett givet inslag i deras utbildning. Tills nu. Den 27 juli började två klasser med tredjeårselever segla med Island som slutdestination.

ANNONS

Alla elever ombord har innan avresa suttit i två veckors karantän och är coronatestade och fullt friska för ett nytt äventyr.

– När det visade sig att alla kunde åka med var glädjen enorm, säger den enda läraren ombord, Anna Ågren.

LÄS MER: Seglargymnasiet kom hem till Öckerö från Karibien

Sist det begav sig seglade fartyget Gunilla över Atlanten.
Sist det begav sig seglade fartyget Gunilla över Atlanten. Bild: Sanna Tedeborg

Ska träffa Islands president

Under resans gång är tanken att de bland annat ska titta på valar, besöka olika turistmål i Reykjavik och åka på guidade turer. Det som sticker ut mest är att de ska träffa den isländske presidenten Guðni Jóhannesson.

– Vi har en elev ombord som flyttade från Island till Sverige. Det är hennes mamma som har kontakter på Island och ordnade mötet med presidenten, säger läraren Anna Ågren.

Dagarna ombord tillbringar eleverna dels genom att sköta själva seglingen men också genom att utbilda sig. Lärarna på skolan har i förväg spelat in föreläsningar som eleverna kan ta del av ombord.

– Även om vi inte har internet har vi ett internt nät där man kan lägga upp klipp och föreläsningar, det underlättar väldigt mycket, säger Anna Ågren.

Eleven Esther Krantz ser inga problem med att gå i skolan när andra gymnasieungdomar har sommarlov.

ANNONS

– Det här är bättre än sommarlov och anledningen till att man väljer den här skolan, säger hon.

Hon beskriver det som en härlig tillvaro med en fin gemenskap. Det största problemet är på sin höjd lite sjösjuka.

– Om man ska plugga ombord när man är sjösjuk och det lutar kan det vara svårt att hålla motivationen uppe, säger Esther Krantz och skrattar.

”Ingen charterresa”

Island har varit relativt lyckosamma i sin coronahantering och endast tio personer har hittills dött till följd av viruset. Landet öppnade upp sina gränser i mitten av juni för resande EES-länder och UD hävde den 30 juni sina reserestriktioner till landet.

Läraren Anna Ågren poängterar att skolan har full beredskap om läget skulle förvärras på Island. Vidare trycker hon på att de följer både svenska och isländska restriktioner. Samtidigt menar hon att seglingen är en del av utbildningen och således inte är att betrakta som en onödig resa.

– Det här är vad skolan bygger på, det är ingen charterresa vi är på, säger Anna Ågren.

Är ni oroliga för en andra våg på Island medan ni är där?

– Det går inte att oroa sig för saker man inte vet om än, men vi är förberedda på olika scenarier och är flexibla, säger Anna Ågren.

ANNONS

Eleven Esther Krantz menar att eleverna är förberedda på det värsta.

– Vi har ju möjligheten att isolera oss på båten och vi är vana att leva helt ombord, säger hon.

Klasserna beräknas gå i land på Öckerö den 3 september. Då har de varit ute till havs i över en månad. Att vara ifrån vänner och familj under en så lång tid är inget jätteproblem, enligt Esther Krantz.

– Det svåraste är att det enda sättet vi kan kontakta folk är via mejl. Men det funkar fint, vi blir som en egen familj ombord, säger hon.

LÄS MER: En armada av kryssningsfartyg på ingång

LÄS MER: Fulla segel mot Paralympics

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS