Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Coops ilska mot falska tiggeriförbudet

Utanför ingången till Coop Extra i Göteborg har det suttit en klisterlapp med en överkryssad symbolperson som sitter på knä med en kopp i handen. Skylten signalerar tiggeriförbud. – Vi står inte för det budskapet som skylten sänder ut. Det är närmare att betrakta som skadegörelse att sätta upp en sån här skylt på vår butik, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

När GP var på plats utanför Coop Extra i Eriksberg under tisdagen satt en kvinna från Rumänien insvept i en filt utanför butiken med en pappersmugg framför sig. Över hennes huvud – en skylt som signalerar tiggeriförbud. Kvinnan berättar att hon har suttit utanför affären från och till i fyra år, men att hon aldrig själv har sett klisterlappen. 

– Inga problem här, säger kvinnan.

Hon berättar att hon tigger för att samla in pengar till sina tre barn, men vill inte uppge sitt namn.

Urblekt skylt

Klisterlappen som sitter på fönsterrutan intill ingången till affären är blekt och klistret har lossnat lite i ena hörnet. Den ser ut att ha suttit där ett tag. Personalen inne i butiken hänvisar till butikschefen, som inte finns på plats i under tisdagen. Efter flera misslyckade försök att få tag i chefen kontaktas istället Coops pressavdelning.

– Det är ingen centralt framtagen skylt. Låt mig undersöka hur det kommer sig att den sitter där, säger Charlotta Åsell, pressekreterare på Coop.

En stund senare återkommer presschefen.

– Det är inte Coop som har satt upp skylten utan det är någon annan, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

– Vi ser allvarligt på att nån satt upp den. 

"Närmare att betrakta som skadegörelse"

Han berättar att skylten nu är bortplockad, men att vem som plockade bort den är oklart. 

– Det jag vet är att butikschefen gick ut och kollade nu och då var den bortskrapad, säger Tobias Rydegren.

GP förklarar att skylten var både urblekt, lite naggad i kanten och att den därmed såg ut att ha suttit där ett tag. 

– Det tror jag inte att den har gjort. Det är möjligt att det såg ut så, men vi hade reagerat direkt om den suttit där en längre tid. Vi har dessutom personer som sitter utanför dagligen, menar Rydergren.

Han förtydligar:

– Vi står inte för det budskapet som skylten sänder ut. Det är närmare att betrakta som skadegörelse att sätta upp en sån här skylt på vår butik.

Det finns cirka 655 Coop-butiker runt om i Sverige. Dessa ägs av 3,4 miljoner medlemmar i 31 konsumentföreningar. På Coops hemsida står följande om ägarkonstruktionen:

Medlemsägandet förpliktar och vi står på konsumenternas sida. Vår verksamhet ska alltid stå i samklang med vad medlemmarna prioriterar och efterfrågar.

Vad tror ni att era medlemmar tycker om att det suttit en sån här skylt på er butik?

– Vi hoppas att de tänker att det är en lika dum och ful skylt som vi själva tycker, avslutar Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.