Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jennie Asplund, student vid Högskolan i Skövde, är glad att Mats Lindblad vid Försäkringskassan kom på idén att de skulle samarbeta.

Coachning får anställda att må bättre

Allmänhetens låga förtroende för Försäkringskassan pressar personalen. För att öka välbefinnandet och hantera stressen erbjuds anställda hjälp av psykologiska coacher.

Den senaste tiden har skandalerna inom Försäkringskassan avlöst varandra.

Även om mediernas avslöjanden handlat om personer i högsta ledningen, sprids oro och dålig stämning ner i organisationen inom den statliga myndigheten.

- Självklart pratas det mycket om vad som hänt. Skandalerna tar massor av tid, säger Ann-Sofie Brobeck, handläggare av ersättning till funktionshindrade.

En färsk rapport visar att allmänhetens attityder till Försäkringskassan påverkas starkt av medias negativa rapporter.

Enligt forskarna får de anställda ofta skulden för politikernas beslut om socialförsäkringarna och förtroendet har i många år legat konstant på en låg nivå.

Men det var inte i första hand därför som enhetschefen Mats Lindblad på Försäkringskassan i Gamlestaden tog initiativ till ett samarbete med studenter från programmet Psykologisk coach vid Högskolan i Skövde. Bakgrunden var personlig:

- En allvarlig trafikolycka i april 2012 blev vändpunkten i mitt liv. Att jag lyckats komma tillbaka trots svåra skador beror i hög grad på positiv psykologi, säger Mats Lindblad.

Under sin långa sjukskrivning googlade han och fick många träffar på amerikanska företag som erbjöd psykologisk coachning. Så småningom dök även högskolans hemsida upp.

- Som chef på Försäkringskassan vet jag hur tuffa jobb våra handläggare har. Så jag tänkte att de kanske ville testa coachning som ett led i att få en bättre arbetsmiljö, säger Mats Lindblad.

Sammanlagt nappade närmare 20 anställda på erbjudandet. Under en sexveckorsperiod träffade de i höstas studenter från Skövde för samtal om hur man kan skapa struktur i vardagen och bli bättre på att se det som är positivt.

- Jag upplevde jättestor skillnad. Mötena gav mig riktiga endorfinkickar, efteråt kände jag mig gladare både på jobbet och hemma, säger Ann-Sofie Brobeck.

Samtalen med de anställda på Försäkringskassan ingick som en del av studenternas treåriga utbildning. Både Jennie Asplund och Johan Svensson tycker att de lärde sig mycket samtidigt som de blev säkra på att de hade valt rätt yrkeskarriär.

- Det är fantastiskt att få jobba med folks välbefinnande. Jag tror de flesta människor har mycket att vinna på strategier som gör att man tänker mera positivt, säger Jennie Asplund.

- Arbetsplatser som utvecklar en positiv kultur kan dessutom tjäna ekonomiskt tack vare färre sjukskrivningar, tillägger Johan Svensson.

En utvärdering visar att de anställda vid Försäkringskassan skattade sitt välbefinnande högre både direkt efter coachningsperioden samt vid en uppföljning två månader senare. Inför hösten finns en väntelista med ännu fler som vill vara med.

- Eftersom vi arbetar med människor som ofta är i svåra situationer i livet är det extra viktigt att vi mår bra och känner oss trygga, säger Laura Koivisto, en av de handläggare som prövat på coachningen.

Liksom arbetskamraterna Ann-Sofie Brobeck och Natalia Djuric efterlyser hon en permanent satsning av arbetsgivaren.

Försäkringskassan borde gå i täten nu när sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökar igen, menar de.

- Jag tror absolut att psykologisk coachning fungerar som förebyggande hälsovård. Med rätt verktyg kan fler människor slippa bli sjuka av stress, säger Natalia Djuric.

De 12 500 anställda på Försäkringskassan har de senaste åren utsatts för flera påfrestningar.

Förutom att genomföra politiska beslut som ofta kritiserats av allmänheten, har de varit med om en rad omorganisationer och personalnedskärningar. Nyligen började personalen arbeta i team.

- Vår nye generaldirektör har fört in ett nytt tänkande. I stället för att vara kontrollanter, ska vårt fokus ligga på att stötta människor i sjukskrivningen, säger Mats Lindblad. Som chef ser jag att de anställda måste må bra om vi ska lyckas genomföra det.

FAKTA: Psykologisk coach

Landets enda utbildning inom positiv psykologisk coachning finns vid Högskolan i Skövde.

Utbildningen ger kunskap inom ämnen som:

kognitiv neurovetenskap: hur hjärnan relateras till tankar, känslor och beteende

positiv psykologi: vetenskapliga studier av människans välbefinnande

psykologisk coachning: omsättning av teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter

Alla metoder och övningar är evidensbaserade, har testats i forskning och visat effekt.

Utbildningen startade 2008 och omfattar 180 poäng.

Vid senaste ansökningstillfället fanns 500 sökande till 50 studieplatser.

Källa: Högskolan i Skövde

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.