Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Clara vann latte-SM - kan gå vidare till VM

Tidigare i våras vann baristan Clara Drake Pihlgren SM i Latte art – det vill säga hon gör den snyggaste kaffe latten i Sverige. Nu är det dags för VM. På hemmaplan.

– Man känner en viss press. Jag har rätt dåliga tävlingsnerver och är en fruktansvärt dålig förlorare och lika dålig vinnare.

Pressen blir säkert inte mindre av att da Matteos kafé på Magasinsgatan nyligen utsågs till årets kafé av White Guide.

– Det är ju fantastiskt att få den utmärkelsen. Ett bevis på att det vi jobbar med att förmedla varje dag faktiskt når ut till gästen, säger Clara, som jobbar som kaféansvarig för da Matteo på Vallgatan.

När hon i 14-årsåldern för första gången smakade på kaffe tyckte hon inte alls det var gott och spottade ut det. Hon menar själv att hon kanske började i fel ände med en dubbel espresso men konstaterar samtidigt att det är få som gillar den bittra och beska kaffesmaken första gången. Med mycket mjölk lärde hon sig sedan att dricka kaffe. Från början var det mest en cool grej, det var så man skulle göra i högstadiet. Det var först på gymnasiet hon började tycka det var gott.

– Efter gymnasiet behövde jag pengar och började jobba på Espresso House. Där insåg jag snart att det här var min grej. Jag är intresserad av hela processen från kaffebonde till kopp och det finns hela tiden mer att lära sig. Jag ser mig inte som en av de allra nördigaste i branschen, men jag tycker att det är fantastiskt kul med kaffe.

Inför VM har hon tagit ledigt från ansvaret men jobbar som barista. Det räcker dock inte för att få tillräckligt med träning, så efter jobbet går hon till da Matteos kaffelabb och står där och nöter kaffe latte i 5-6 timmar. Där har hon även en coach, Peter, som hjälper henne.

– Det är där jag får min egentliga träning. På jobbet går det inte att tänka på kommande tävlingar. Där är jag för gästernas skull, jag älskar människor och jag älskar det sociala och hela kulturen kring kaffe.

En enhörning är nog det svåraste

De vanligaste motiven på en kaffe latte är ett hjärta, som är det man ofta börjar med när man är ny. Nästa steg är ofta ett löv och sedan en tulpan. Det är de tre vanligaste. Claras signum är en ros och passande nog så tror hon att det är det som blir årets grej under VM, att alla kommer göra den fast på olika sätt.

– Jag är en av få i Sverige som gör den, vad jag vet. Många stamgäster vill ofta att jag gör något extra. En enhörning är nog det svåraste jag ombetts att göra. Många frågar om speciella saker, jag har en gäst som kommer varje dag och ber om ett nytt motiv.

Tävlandet i Latte art handlar annars om att kunna göra likadant. Det är bara det estetiska som bedöms i den disciplin som Clara tävlar i. Svårigheten ligger i att göra exakt samma en gång till.

Själv tycker Clara bäst om...

Det vanligaste folk beställer av Clara är en mellanlatte. Själv tycker hon att bryggkaffe är godast. Helst handbryggt i en chemex, en stor glaskanna där man själv kan påverka mängden vatten och bryggtiden. Och helst etiopiskt eller kenyanskt kaffe. Gärna soltorkat så att man får den där bärigheten.

– Det är olika processmetoder. Soltorkat så drar det smak av fruktköttet på bäret då det torkas med fruktköttet på. Så soltorkat blir lite mer sötare och bärigare. Tvättat får en renare karaktär. I Sverige har det länge varit så att många tyckt att kaffe ska vara bränt, bittert och svart. Det vill jag gärna vara med och ändra på och istället prata om bärigt och syrligt.

Men även om hon är en finsmakare när det gäller kaffe så måste det inte alltid vara toppenkvalité för att hon ska kunna dricka det. Är hon ute och bilar genom Sverige och tar paus vid en halvbra vägkrog så funkar det också.

– Då är det situationen, att jag behöver kaffe. Jag är så sorgligt beroende av kaffe, minst 8 koppar om dagen. Och det sociala sammanhanget spelar roll. Är man hemma hos sin farmor och farfar säger man aldrig nej till kaffe. Då är det en trevlig situation som är viktigare än vilket kaffe man dricker.

Clara Drake Pihlgren

Aktuell: Tävlar i Kaffe-VM, i grenen Swedish Latte Art Championship, på Svenska Mässan 16-18 juni

Ålder: 22 år

Yrke: Kaféansvarig för da Matteo på Vallgatan

Bor: Uppväxt i Långedrag men bor nu i Majorna

Familj: Mamma Louise, pappa Mats, syster Lisa och pojkvännen Anton

Intressen: Kaffe, kaffe och ännu mera kaffe, men älskar också att laga mat. Allt man stoppar i sig: mat, vin och drinkar. Försöker också få tid att löpträna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.