Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cirkuskonster lockar höstlovslediga

I Frölunda Kulturhus finns kanske framtidens cirkusartister. I Cirkus Uniks höstlovs-workshop får barnen lära sig jonglera, bygga pyramider och att samarbeta.

– Mamma jag stod på händer.
Mikaela Berglund, snart nio år berättar stolt för mamma Sandra Hansson. Hon och flera andra barn är på Cirkus Uniks workshop, som har pågått höstlovets tre första dagar. 
I idrottshallen i Frölunda Kulturhus har 15 barn mellan sju och elva år samlats för dagens cirkusövningar. De får prova på jonglering, och akrobatik under ledning av instruktörerna Elin Lütke och Jailton Carneiro. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Det är en grupp förväntansfulla barn som samlas för uppvärmning på golvet med Jailton Carneiro. De stretchar, övar rörlighet och smidighet. När de gjort några hopp frågar Jailton Carneiro om de är varma, alla ropar ja på samma gång.
När det är dags att bygga pyramider med varandra, är samarbete och balans viktigt.

Barnen lyssnar noga på Jailton Carneiro som visar och berättar vad de skall göra. 
– Håll in magen, sträck fötterna, uppmanar han sina elever.


I en annan del av hallen får de bland annat lära sig jonglera med bollar, balansera ett fat på en pinne. Elin Lütke hjälper Alice Wahlberg, 7 år att jonglera med ett par bollar.
Var det svårt att jonglera?
– Ja, ganska men det var roligast att göra pyramider, svarar Alice Wahlberg.


En som inte tänker sig en karriär inom cirkusvärlden är Mikaela Berglund, åtta och ett halvt år. Hon tänker bli fotbollsproffs och spela i landslaget.


Elin Lütke och Jailton Carneiro, grundare av Cirkus Unik jobbar mycket med integration och de har ett samarbete med flera kulturskolor runt om i Göteborg. De vill skapa en mötesplats för barnen.
– När man inte träffas ökar fördomarna. Vi vill att barnen får en tillhörighet och cirkusen som verktyg ökar deras självkänsla, säger Elin Lütke. 
Det är en grupp med glada barn med mycket energi och spring i benen, som lämnar dagens workshop.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.