Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Chocken: Gulbrunt vatten från bostäder i Majorna

Under kvällen möttes boende i Majorna av gulbrunt vatten från kranen.
Men har man drabbats kan man vara lugn. Det är ofarligt att dricka, menar Robert Wigbring, tjänsteman i beredskap på Kretslopp och vatten.
– Generellt sett kan man dricka det, ja, säger han.

På tidig torsdagskväll kom rapporter om att bostäder i Majorna och Kungsladugård har gulbrunt vatten från kranarna. Enligt en tipsare har Familjebostäder fått in ett stort antal samtal gällande detta från boende längs Slottsskogsgatan, Godhemsgatan och Lugnet.

Vid tidpunkten visste Familjebostäder inte vad problemet kunde bero på. Men Robert Wigbring, tjänsteman i beredskap på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad, berättar att han känner till problemet.

– Vi har några drifttekniker på plats vid Vänmötet och Gatsmygen eftersom det är gatorna vi misstänker att anmälningarna kommer i från. Men vi har inte kunnat hitta något missfärgat vatten än, säger han.

Vad händer nu?

– Vi får fortsätta leta, och ska spola ur systemet i olika brandposter på strategiska platser i ledningsnätet. Sedan får vi kolla upp de adresserna du nämnde också – Slottsskogsgatan, Godhemsgatan och Lugnet.

Kan man dricka gulbrunt vatten?

– Generellt sett kan man dricka det, ja. När vi lokaliserat just det här felet kollar vi på det och tar prover.

Robert Wigbring berättar att han inte har någon statistik på hur ofta det här händer i Göteborg, men en uppskattning är några gånger i månaden.

Vad beror det på?

– Ofta handlar det om ett gammalt vattenledningsnät som det kan komma rost eller avlagringar ifrån. Det kan lossna på grund av en vibration eller stöt i systemet.

Vidare berättar han att vattnet brukar klarna till när man spolat klart i systemen.

Vid 20.30-tiden meddelar tipsaren att problemet verkar vara borta.

”Men affären på hörnet fick i alla fall sälja slut på flaskvatten”, skriver hen.

LÄS OCKSÅ: Priset på kranvatten ökar

LÄS OCKSÅ: WHO: Mikroplaster i vattnet ingen hälsorisk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.