Chockad över klimatet i Göteborgspolitiken

Kristdemokraternas gruppledare Elisabet Lann har inget emot minoritetsstyre och tycker att politiken vinner på att man gör upp med olika partier. Men hon tycker inte att klimatet i Göteborgspolitiken inbjuder till breda kompromisser.
– Jag var i chock efter mitt första kommunstyrelsemöte. Det är en jargong som är ganska osympatisk. Mästrande. Härskartekniker, säger hon.

ANNONS
|

Elisabet Lann är ordförande i Kristdemokraternas biståndsorganisation och har jobbat med internationellt bistånd, uppdrag som i flera omgångar tagit henne till Ukraina där hon har vänner hon byggt upp mångåriga relationer till.

Kriget har berört henne djupt – och fått henne att fundera över sin roll som lokalpolitiker.

– Jag kan tänka: hur orkar jag bry mig om var de här cykelställen ska stå? Men så slår det mig att det är just det: jag är med och förvaltar något vi kommit att ta för givet och vi får aldrig avfärda det som småttigheter.

Fick en chock

Hon tog över som kommunalråd för KD sommaren 2019, efter det att David Lega valts in i EU-parlamentet. Bakom sig har hon en lång karriär i de politiska kulisserna, som sakkunnig i regeringskansliet under alliansregeringen och som politisk sekreterare i regionen.

ANNONS

Hur har det varit att kliva fram och bli gruppledare?

– Utmanande. Det är inte där jag trivs bäst. Jag har en fantastisk stab, så det är inte det, men jag vill gärna ha koll själv och bottna i ärendena.

En ännu större chock var det att kliva in i det klimat som råder i Göteborgspolitiken.

– Det kunde vara tuffa debatter i regionen också, men personer emellan var det skratt och trevligt. Jag var i chock efter mitt första kommunstyrelsemöte. Det är en jargong som är ganska osympatisk. Mästrande. Härskartekniker.

Hur då?

– Det är ett politiskt spel som alldeles för ofta får skymma det som är göteborgarnas bästa. Det gjorde mig ganska bekymrad och bedrövad.

Är det något ni jobbar med att ändra?

– Vi försöker jobba med det och jag tycker att det är bra att hela den här diskussionen om tystnadskulturen kommit upp. Jag vet att alla inte är lika angelägna om att peka ut politikens ansvar i det, men för mig är det helt centralt. Jag tycker att politiker bidrar i väldigt hög utsträckning till att odla en tystnadskultur.

På vilket sätt?

– Det är en attityd mot tjänstemän på dragningar som gör att politiker utgör ett arbetsmiljöproblem för människor som arbetar i organisationen. Jag tror att vi måste vända blicken mot oss själva och se vad vi kan göra.

ANNONS

Har inget emot att göra upp

Sedan valet 2018 styr alliansen Göteborg i minoritet. De fyra partierna har 24 av 81 mandat i kommunfullmäktige, vilket innebär ett ständigt kompromissande för att få majoritet för de förslag som läggs. Alliansstyret häcklas ständigt av oppositionen som kallar dem ”det lilla högerstyret” och Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius har vid upprepade tillfällen sagt att staden behöver ett bredare styre efter höstens val.

– Att Socialdemokraterna säger att det behövs ett mer stabilt styre är väl ganska typiskt – de är ju maktpartiet. Men ett styre som är lyhört och pragmatiskt och kan samarbeta åt olika håll kanske är mer demokratiskt och bättre speglar den samlade folkviljan, säger Elisabet Lann.

Hur menar du?

– I mina ögon är det inget dåligt att vi tvingas göra upp i olika konstellationer. En styrande majoritet kan göra ganska dumma saker: det räcker att man har 51 procent så kan man köra på – men om det man gör är dåligt för 49 procent så tror jag inte att det är bra för staden.

Mitt intryck utifrån är att politiker ganska ofta förstorar skillnaderna som finns mellan partierna snarare än att överbrygga – vad gör det med samarbetsklimatet?

– Jag håller helt med dig och jag tror att det har att göra med klimatet i Göteborgspolitiken. Men i vissa frågor har vi ändå lyckats sätta oss över det. Det blir inte alltid breda majoriteter, men det blir olika majoriteter. Så jag tror att det kanske bättre speglar den sammanlagda viljan hos göteborgarna.

ANNONS

Fastnar i symbolpolitik

En fråga Elisabet Lann är ansvarig för, och där det har varit svårt att komma fram till en bred kompromiss, är den om språktest inom äldreomsorgen. Det är tydligt att hon tycker att Socialdemokraterna blockerat alla vägar framåt.

– Jag tycker att de hanterat frågan extremt ohederligt, det måste jag säga. Särskilt mot bakgrund att det var de som införde traineeplatser och såg till att vem som helst kunde få jobba inom äldreomsorgen: ”jobben först, språket får komma sedan”. Så behandlade de äldreomsorgen när de styrde.

Hon konstaterar att bristande språkkunskaper hos anställda leder till att äldre inte känner sig trygga och att det försämrar för personalen som tvingas täcka upp för kollegor.

– Det vi borde prata om är hur vi ska lösa det. Men i stället fastnar vi i symbolpolitik. Nu är vi på väg att införa någon form av språktest. Jag är helt säker på att det inte omedelbart kommer att lösa problemen, men man får det att låta så för att skapa en dramaturgi. Det är det här politiska spelet som jag kan känna olust inför.

Kristdemokraternas gruppledare Elisabet Lann, på Donsö där 40 procent av väljarna röstade på KD i kommunvalet 2018.
Kristdemokraternas gruppledare Elisabet Lann, på Donsö där 40 procent av väljarna röstade på KD i kommunvalet 2018. Bild: Jonas Lindstedt

I GP/Sifos lokala opinionsmätningar ligger alliansen kvar på ungefär samma nivå som vid förra valet. Men Demokraterna ser ut att krympa, så den borgerliga sidan ser ut att bli mindre. Frågan är hur det påverkar alliansens möjligheter att behålla makten.

ANNONS

– Jag ser inget stabilt alternativ. Om S, V och MP inte kunde enas efter förra valet, så kan jag inte se hur de skulle lyckas med det nu. De har snarare glidit isär under den här mandatperioden. Sedan har vi inte haft särskilt stort stöd av Demokraterna. De har inte varit ett underlag att räkna med för oss, för att föra staden i mer borgerlig riktning.

Vill kunna prata med SD

På riksplanet var Kristdemokraterna det parti som först öppnade för samtal och samarbete med Sverigedemokraterna. Så ser det inte ut i Göteborg, där alliansen är överens om att inte samtala med partiet. Elisabet Lann säger att den överenskommelsen träffades innan hon tillträdde och att hennes inställning är att man måste kunna göra upp med alla partier.

– Jag hade inte valt att göra en sådan uppgörelse. Det skapar bara onödiga låsningar. Vi pratar inte ens med SD via ombud och det är egentligen ett sätt att föra politik jag inte kan stå för. Men finns det en överenskommelse så håller jag mig till den.

Vem är det som vill ha det så?

– Det hände innan jag kom in, men uppenbarligen gjorde man en annan bedömning än på riksplanet, för där håller ju Centerpartiet hårt på att man varken pratar med V eller SD. Här gjorde man till och med upp med Vänsterpartiet, men kan inte prata med SD.

ANNONS

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS