Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgaren Chloe, 11, är en av fem barn som fått ta emot Lilla Änglamarkspriset, där barn mellan 8 och 12 år tävlar om sina bästa recept på gröna mellanmål.  Bild: Pressbild
Göteborgaren Chloe, 11, är en av fem barn som fått ta emot Lilla Änglamarkspriset, där barn mellan 8 och 12 år tävlar om sina bästa recept på gröna mellanmål. Bild: Pressbild

Chloe, 11 år, kammade hem hållbarhetspris

När matbutiken Coop hyllade unga matinspiratörer med fokus på hållbarhet prisades Chloe Dusén, 11 år, från Göteborg. Det för sina egengjorda mellanmål-bars.
– Jag håller på med många recept och jag är konstant i köket, förklarar Chloe Dusén framgången.

Trots sin unga ålder är göteborgaren Chloe Dusén, 11 år, redan en fena på att både laga mat och baka.

– Jag brukar hjälpa till i köket ganska mycket, jag bakar eget bröd och sånt. Jag tycker det är kul. Mitt favoritbröd är ett stekpannebröd, som man steker i stället för att ha det i ugnen, berättar hon.

På grund av sina många allergier har Chloe Duséns intresse för mat växt, och med hjälp av mamma Helen Dusén har hon lärt sig att laga mycket från grunden. I somras såg hon att Coop efterlyste deltagare till tävlingen Lilla Änglamarkspriset, som fokuserar på grön och hållbar matinspiration av unga. Uppdraget var att skicka in ett recept på ett grönt mellanmål.

– Jag skickade in energibars som man kan äta i skolan, för att de är nötfria och kan modifieras till att innehålla vad man tycker om. Man kan ha i choklad, torkad frukt och sen är det mycket havregryn, frön och kokos om man tycker om det, säger Chloe Dusén.

Använder bara ekologiskt

Hon är nu en rutinerad bars-kreatör, men specialiteten började med ett recept som sedan har ändrats och anpassats till hennes allergier. Och i veckan var Chloe Dusén en av fem barn som fick ta emot pris i Stockholm för sitt recept.

– Det känns bra, det var roligt, säger hon.

På grund av allergierna använder sig Chloe Dusén nästan bara av ekologiska produkter när hon bakar och lagar mat. Men hon tänker även mycket på klimatet i sina val.

– Klimatet är verkligen aktuellt nuförtiden i och med den varma sommaren. Jag använder ekologiskt för att det är bättre för naturen. Jag försöker även äta mindre kött och om man måste äta kött så ska man äta det som är bättre. Det är också en viktig del att det är närodlat och svenskt.

I familjen tänker man mycket på vilken sorts mat man äter och i och med Chloes allergier försöker de välja så ren mat som möjligt. Mamma Helen tycker även att det är viktigt att prata med barn om att mat och näring måste få ta mer tid.

– Man kan både äta gott, bli mätt och tänka på miljön samtidigt. Man får tänka på kött precis som med chips och pommes, man kan inte äta det varje dag för att alla ska få ta del av jordens tillgångar. Det billigaste är inte alltid det billigaste i längden, säger hon.

"Är konstant i köket"

Förutom att baka, spela piano och klättra kör Chloe Dusén trav på fritiden. Och i stallet gjorde klimatet sig extra påmint under sommaren, då det blev foderbrist för hästarna.

– Det är skrämmande att man måste importera hö från andra länder, säger hon.

Hennes vinnande recept kommer nu publiceras i Coops magasin Mersmak och Chloe Dusén berättar att hon hela tiden jobbar för att utveckla och förbättra sina recept.

– Jag håller på med många recept och är konstant i köket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.