Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Chefer tvingas bort från sina tjänster hos Göteborgs spårvägar

Två chefer som tidigare stängts av från sina tjänster på Göteborgs spårvägar får lämna sina chefspositioner permanent.
– Vi gör bedömningen att de inte ska återgå till jobbet, säger Göteborgs spårvägars nytillträdde vd Nils-Gunnar Ernstberg.

Bakgrunden är de missförhållanden som uppmärksammats via kommunens visselblåsarfunktion, vilket GP tidigare har rapporterat om i en större granskning.

Uppgifterna som framkom via visselblåsarfunktionen handlar bland annat om chefer som påstås ha stulit från företaget, som anställt vänner, kusiner och familjemedlemmar och om inköp och avtal som genomförts utan upphandling.

Nu meddelar Göteborgs Spårvägar att två chefer som har varit avstängda från sina tjänster under utredning, inte kommer att få ha kvar sina befattningar.

Oberoende utredningen tillsattes

LÄS MER: Vd:ns krisbrev efter GP:s granskning: "Mycket allvarligt"

Slutsatsen kommer efter att bolaget tagit del av ett arbetsmaterial från konsultbyrån KPMG, som gjort en oberoende utredning till följd av den interna kritik som framkommit. Den slutliga rapporten beräknas vara klar under nästa vecka.

Enligt Nils-Gunnar Ernstsson, tillförordnad vd på Göteborgs spårvägar, rör det sig om missförhållanden inom två områden. Det ena är bedömningar kring hur man behandlar säkerhetsfrågor. Den andra är av arbetsmiljökaraktär, relationen mellan ledare och medarbetare och arbetsmiljön kring ledarskapet.

Arbetsmaterialet bekräftar flera av de missförhållanden som låg till grund för avstängningen.

– Det gör att vi utifrån arbetsledaruppgiften de har gör bedömningen att de här cheferna inte ska återgå till jobbet, säger Nils-Gunnar Ernstsson.

Kan omplaceras

Enligt Göteborgs spårvägar kan de tidigare cheferna nu komma att omplaceras och få andra roller. Man kommer omgående inleda arbetsrättsligt arbete samt förhandlingar med facket.

– Vi vill nyttja den kompetens vi har, men inte i en arbetsledande befattning, säger Nils-Gunnar Ernstsson.

LÄS MER: Tio anmälningar på ett halvår – chef avstängd

Regelverk ska ses över

Göteborgs spårvägar uppger att det som kommit fram i den oberoende utredningen visar att det finns behov att tydligare regelverk inom bolaget när det gäller inköp och upphandling, rekryteringsregler och rutiner gällande säkerhet.

– Rutiner finns, men det är tillämpningen som behöver ses över, säger Nils-Gunnar Ernstberg.

Göteborgs spårvägar uppger fortsatt att man den närmaste tiden aktivt kommer att arbeta för ett mer öppet klimat inom organisationen.

"Det får inte finnas någon tveksamhet om att Göteborgs Spårvägar gör sitt yttersta för att göteborgarna ska tillförsäkras en trygg och säker resa", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här är visselblåsartipsen mot Göteborgs Spårvägar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.