Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stadsdelsdirektören Thomas Segenstedt säger att det ansträngda ekonomiska läget framför allt beror på att Majorna-Linné har höga utgifter vad gäller försörjningsstöd.

Chefer i Majorna-Linné säger upp sig

Flera chefer inom Majorna-Linné slutar. Tre av dem arbetar inom socialtjänsten. Neddragningar i budget och en hög arbetsbelastning ligger bakom.

Marianne Forslund, sektorchef för Individ- och familjeomsorg -funktionshinder (IFO-FH), är en av dem som nu sagt upp sig.
– Det beror på en extrem arbetsbelastning, en budget med svåra förutsättningar plus privata skäl, säger hon och vill inte ytterligare kommentera sitt beslut.
Samtidigt väljer två av hennes medarbetare, områdescheferna för bistånd och service respektive arbete och sysselsättning, att lämna sina jobb. En av dem har tagit tjänstledigt för studier, men anledningen till det är just det tuffa budgetläget. 

Huvudskyddsombudet för Akademikerförbundet SSR, Pia Björking Petersson, ser allvarligt på läget i SDN Majorna-Linné. 
– I andra stadsdelar inser de styrande att det måste satsas på socialtjänsten. Här drar man i stället ned. Jag tycker det är strongt av de här cheferna att stå upp för att de får ett omöjligt uppdrag. 
– Flera andra chefer i Majorna-Linné har också slutat de senaste månaderna. Det ger signaler om att det är något som inte står rätt till, säger hon. 

Ansträngt läge

Stadsdelsdirektören Thomas Segenstedt säger att det ansträngda ekonomiska läget framför allt beror på att Majorna-Linné har höga utgifter vad gäller försörjningsstöd.
– De flesta andra stadsdelar har kunnat minska stödet, men ligger vi kvar på samma höga nivå. Politiken är tydlig med att det ska satsas på skola och hemtjänst – då får man hämta hem på annan verksamhet och det blir en press på IFO-FH att hantera de förutsättningar som gäller.
Han säger att han beklagar att de valt att gå, men poängterar att stadsdelen har den budget den har. 
Segenstedt bekräftar att det är fler chefer som slutat på kort tid. Men det ska ha andra orsaker. Ytterligare en person i ledande ställning är sedan en tid sjukskriven.
– Sammantaget har det varit en tuff situation. Målsättningen är naturligtvis att våra chefer ska vilja vara kvar.

MInskade behov

Bosse Parbring (MP), ordförande i SDN, säger att Majorna- Linné fått minskade anslag från kommunen eftersom befolkningssammansättningen förändrats så att färre personer med behov av socialt stöd bor här. 
– Försörjningsstödet ska vara tillfälligt och fler måste komma i sysselsättning. Men jag har stor respekt för att det är ett krävande arbete, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.