Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från en Folkets demonstration i Stockholm tidigare i år.

Chef inom Göteborgs stad bakom "Folkets demonstration"

På lördag anordnar gruppen Folkets demonstration ett torgmöte i Göteborg. Tidigare demonstrationer har gästats av kända nynazister och regeringens samordnare mot extremism beskriver gruppen som "en samling av extrema högergrupper". GP kan nu berätta att kvinnan som organiserar lördagens demonstration är chef inom Göteborgs stad.

GP har talat med chefen som arbetar inom en stadsdelsförvaltning. Hon bekräftar att det är hon som ligger bakom tillståndsansökan, om än i en anhörigs namn.

GP har också tagit del av en skärmdump från ett Facebookinlägg där chefen skriver att hon "vill behålla sitt arbete ett tag till" och att det därför är en anhörig som står för ansökan.

– Ja det stämmer. En annan person fick sparken av samma anledning i en annan kommun så det ville inte jag riskera, säger hon.

GP har också begärt ut en kopia av tillståndsansökan som bekräftar att en anhörig till chefen är den som skrivit under.

Kvinnan säger samtidigt till GP att hon egentligen inte har något att dölja då gruppen Folkets demonstration enligt henne varken är högerextrem, rasistisk eller främlingsfientlig.

Därmed menar hon att hennes engagemang inte alls står i motsats till Göteborgs stads uttalade mål om mänskliga rättigheter och allas lika värde.

Andra beskriver dock gruppen som just högerextrem. Mona Sahlin, nationell samordnare mot extremism, skrev i en debattartikel i Expressen i januari om en då uppmärksammad Folkets demonstration på Norrmalm: "Det var en samling av våldsbejakande och våldsanvändande extrema högergrupper."

Demonstrationen gästades av medlemmar ur bland andra den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen och före detta medlemmar ur det nu nedlagda Svenskarnas parti.

Chefen förnekar heller inte att kända högerextremister har deltagit i tidigare demonstrationer.

– Vi har sagt att alla är välkomna. Vi kan inte ta ansvar för vad deltagarna har för åsikter så länge de inte skyltar med dem under vår manifestation, säger hon.

Hon förnekar också att det är asylfrågor eller invandringspolitik som är fokus för Folkets demonstration.

– Det som förenar oss som deltar är att vi är kritiska till den nuvarande regeringen, av olika skäl.

GP har talat med HR-direktören inom Göteborgs stad, Karin Åhström. Hon säger så här:

– Vi varken kan eller ska ha några åsikter om vad våra medarbetare gör på fritiden, vilka föreningar de är med i eller vilket politiskt läger de tillhör.

Hon säger sig heller inte känna oro över Göteborgs stads rykte, med tanke på vad Folkets demonstration beskylls för, kontra kommunens värdegrundsarbete.

– Så länge chefen sköter sitt arbete på ett korrekt sätt kan jag inte tycka till om den saken. Vi har över 50 000 medarbetare och vi är en spegel av samhället i stort, säger Karin Åhström.

Inte heller ser hon skäl att kommentera att chefen inom Göteborgs stad själv är orolig över sitt arbete och därför sökt demonstrationstillstånd i en annan persons namn.

Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), har inte heller hon några större synpunkter på att en anställd inom kommunen organiserar demonstrationen.

– Vi har åsiktsfrihet och demonstrationsrätt i Sverige. Men utifrån mina egna värderingar som socialdemokrat är jag kritisk till Folkets demonstration och deras syfte, hälsar hon genom sin pressekreterare.

Under lördagen planeras en större motdemonstration, under namnet "Folkets motdemonstration". En av initiativtagarna, Emma Vig, säger så här:

– Vi tänker motdemonstrera då vi menar att det tydligt har framkommit att Folkets demonstration är en rasistisk och främlingsfientlig rörelse som är del av en större europeisk högerextrem våg. När de gör anspråk på att representera "folket" anser vi att det är viktigt att visa att vi är fler än dem.

Sympatisörer till Folkets demonstration menar att ni försöker stoppa deras demokratiska rätt att uttrycka sin åsikt, vad säger du om det?

– Jag anser inte att demokrati är att oemotsagt få sprida högerextrema åsikter. Det är en djupt problematisk utveckling vi ser och det är viktigt att visa att det också finns en stor folkrörelse för solidaritet, säger Emma Vig.

GP har även aktivt sökt andra företrädare för Folkets demonstration, för att be dem förklara gruppens ideologi. Ingen har återkopplat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.