Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Chattsuccén om pandemin fortsätter

Professorn och överläkaren Magnus Gisslén chattade – för tredje veckan i rad – med GP:s läsare på fredagen. Många frågor handlade om nya riktlinjer, och sjuka familjemedlemmar.
– Om hon inte har någon grundsjukdom är hon väldigt lite smittsam, skriver Gisslén till Johan, vars dotter har lättare febersymptom 9 dagar efter att ha testats positivt.

Det har inte varit någon hejd på frågorna under de två senaste veckornas chatt med Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenska sjukhusets infektionsklinik.

– Det finns otroligt mycket frågor och ett extremt stort behov hos människor att få svar på sådant som berör dem själva. Det är svårt att ta till sig vad som gäller en själv och hur man ska bete sig, sa Magnus Gisslén inför förra veckans chatt.

Sedan dess har smittan noterat all time high-siffror, köerna för att testa sig har ringlat långa, svarstiderna har om möjligt varit ännu längre och stora delar av Sverige har suttit i karantän – vilket kan äventyra eller starkt påverkar flera verksamheter och arbetsplatser.

LÄS MER: Nya karantänsreglerna: Då ska du stanna hemma eller gå till jobbet

Många frågor om karantän och sjukdom i hushållet

Därför kom under torsdagen nya direktiv från Folkhälsomyndigheten, både vad gäller testning och karantän för vissa grupper. Många av läsarnas frågor i fredagens chatt kom att handla om just detta. Inte minst när det kommer till sjukdom i hushållet.

En av dem som hade funderingar var Camilla.

”Hej, min son fick Corona och har varit nära mig under hela karantänen. Jag testades negativt. Har jag då antikroppar sedan tidigare?” undrade hon, och fick svar:

– Det kan man inte säga säkert. Vi vet att endast en del av ovaccinerade mottagliga hushållskontakter smittas om någon i hushållet är sjuk.

Hur många doser – och när ska man ta dem?

Ett annat ämne som väckt mycket funderingar är vaccinering – framför allt när man bör ta sin tredje dos. Och hur blir det egentligen med dos nummer fyra? I nuläget rekommenderas en fjärde dos till vissa grupper.

– Är man immunfrisk (och inte väldigt gammal) kommer tre doser att ge ett bra skydd mot allvarlig sjukdom under längre tid. Om det kommer behövas ytterligare dos inför nästa vintersäsong eller ej är ännu oklart. Personligen tror jag att det inte kommer att erbjudas till alla utan ett (eventuellt uppdaterat) vaccin endast till riskgrupper, men osvuret är bäst, viruset har lurat oss tidigare, löd ett av professor Gissléns svar.

Efter julhelgerna och nyår har antalet smittade skjutit i höjden, vilket omikronvarianten sannolikt bidragit till. Ulrika blev sjuk i covid-19 efter jul, och undrade hur länge det är lämpligt att vänta innan hon får sin tredje dos vaccin.

– Det är inte "farligt" att ta dos tre nu, personligen tycker jag dock man kan vänta i ca 3 månader, svarade Magnus Gisslén.

LÄS MER: Magnus Gissléns svar på 34 läsarfrågor om coronapandemin

LÄS MER: Då kan du ta dos 3 av vaccinet efter att ha haft covid-19

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.