Bilder: GP, TT och privat
Bilder: GP, TT och privat

CHARTERKAOS: 1 800 resenärer fast på flygplatser

Totalt 1 800 Fritidsresor-resenärer är nu drabbade av det tekniska problemet med resebolagets flygplan. 900 är strandsatta på Rhodos, Palma och i Antalya, och lika många kom aldrig iväg från Landvetter. – Allt har ju gått i kras nu, säger Cathrine Petersson och dottern Jessica som inte kommit iväg på semestern.

ANNONS

Skälet är ett tekniskt fel på ett flyg som skulle lyfta från Landvetter till Rhodos på lördagsmorgonen. Samma plan, som tar 300 personer, skulle hämta hem lika många turister till Landvetter, för att sedan göra samma resa tur och retur till Palma under lördagen. Och samma plan skulle ta göra samma resa tur och retur till turkiska Antalya nu på söndagsmorgonen.

Totalt är det alltså 1 800 resenärer som inte kommit iväg eller inte kommit hem – och på Facebook rasar mängder av dem på grund av bristen på information.

Cathrine Petersson och hennes dotter Jessica hade sett fram emot att få komma iväg till Rhodos en vecka. Men när de kom till Landvetter på lördagen fick de veta att flyget inte skulle gå på utsatt tid.

ANNONS

– Vi fick sms om att ny info skulle komma senare. Så vi väntade och väntade och hela tiden fick vi sms med ”ny information kommer om en timme”, säger Cathrine.

Efter fem timmar fick de höra att de skulle hämta ut sina väskor och åka hem. Ny information skulle komma morgonen efter.

– Man känner bara nej nej nej. Allt har ju gått i kras nu. Vi har sparat pengar och sett fram så mycket mot detta.

På söndagsmorgonen fick de veta att problemet fortfarande inte var löst men att de kunde boka om sin resa om de ville. Avbokning var inte möjlig.

– När ska vi boka om den till? Det var ju nu vi hade planerat att åka med semestrar och allt, säger Cathrine.

Det största problemet upplever Cathrine har varit att de inte har fått veta vad som händer.

–Jag tycker verkligen Fritidsresor borde skickat någon till Landvetter som kunde svara på allas frågor. Vi var ju hur många som helst som stod och var förvirrade.

– Det här är djupt olyckligt, sägerMathias Bergendahl som är nordisk informationschef för Fritidsresor.

– Planet hade ett tekniskt fel och tekniker har arbetat febrilt under hela natten. Men det har visat sig att det behövs en reservdel och den behöver flygas in från Florida. Det som genomsyrar vår organisation nu är "stackars kunder". Jag känner verkligen för varenda en av de kunderna som trodde de skulle komma iväg.

ANNONS

Försöken att hitta ersättningsplan har också misslyckats.

– Vi hade ett på gång, men det visade sig att det inte kunde landa på Rhodos på grund av storleken. Och det är generellt svårt att hitta plan för det är väldigt få som är stående. Det är för dyrt.

Vid 13.45 på söndagen kan Fritidsresor meddela att planet till Rhodos har fått en ny avgångstid till klockan 01.00 inatt.

– Det är reservdelarna som är på väg att flygas från England nu. Parallellt jobbar vi med att få framersättningsflyg så att Palma- och Turkietresenärerna inte behöver vänta på att planet kommer tillbaka, men det är inte klart ännu, säger Bergendahl.

– Vid 15-tiden kommer kollegor från Fritidsresor till Landvetter för att finnas till hands för våra kollegor. Vi hade naturligtvis ambitionen att få dit personal redan under gårdagen, men det har varit problematiskt då det är midsommarhelg.

Informationen har skickats ut kontinuerligt till kunder via sms, enligt Bergendahl.

– Det är svårt att veta hur omfattande man ska vara i ett sms.Men jag tar till mig det att folk kan vilja veta det lilla extra, som vad felet beror på.

Samtliga resenärer i Rhodos och Palma har fått boende på andra hotell.

ANNONS

– Många kunder undrar varför de inte kan få bo kvar på samma hotell som under semestern vilket är en helt rimlig undran, men vi har avtal med hotellen och andra kunder kommer också. Samtidigt som Turkiet gått ner i popularitet harPalma ökat stort,och det kan vara svårt att hitta hotell.

Det har inte heller varit lätt att hitta boende i Göteborg, enligt Bergendahl.

– Bruce Springsteen spelar, och vi har letat bort mot Borås, och utanför Göteborg. Det är djupt olyckligt som sagt, säger Bergendahl.

En av dem som är fast på Rhodos är David Westerberg. De tog sig till flygplatsen på turistorten tre timmar före avresa på lördagskvällen redo att åka hem. Den enda informationen de fick var att de inte skulle checka in.

– Sedan sa de bara att flyget var inställt och vi skulle alla bussas tillbaka och få övernatta på hotell. Det var flera hundra människor där och bara en person från Fritidsresor som skulle koordinera allt detta, säger han.

De åkte tillbaka och fick plats på ett hotell som enligt David Westerberg höll mycket lägre standard än det hotellet de bodde på innan.

– Vi bor i ett litet rum med nästan ingen luftkonditionering. Jag vill inte låta bortskämd men vi hade betalat mycket pengar som för att bo ett bra hotell. Det var inte såhär det skulle bli. För oss försvinner ju semesterdagarna men det finns de som måste till jobbet på måndag, säger han.

ANNONS

Det värsta enligt honom är den bristfälliga informationen.

– Det är inte klokt att man inte får veta något. Vi vet inte vad som har hänt eller hur det kommer att lösas eller om vi kommer ersättas på något sätt.

ANNONS