Chalmersforskarnas nya teknik kan bota fler hjärntumörer

Tre forskare på Chalmers har utvecklat en teknik som kan ge många fler tillgång till dyr och avancerad cancerbehandling.

ANNONS
|

Svårartade tumörer som inte kan opereras bort kan i vissa fall behandlas med avancerad jonteknik. Det är en koncentrerad jonstråle som tar död på cancercellerna, utan att skada de friska cellerna i vävnaden. Tekniken finns redan på ett fåtal platser i världen, men anläggningarna tar väldigt stor plats och är dyra att bygga.

– Dekostar omkring en miljard kronor att bygga. Tanken är att vår teknik ska krympa anläggningarna och göra de billigare, så att de blir tillgängliga för fler människor, säger Mattias Marklund, som är professor i teoretisk fysik vid Chalmers tekniska högskola.

Han och två andra chalmersforskare, Felix Mackenroth och Arkady Gonoskov, har lyckats utveckla ett nytt sätt att använda laser för att accelerera joner. Resultatet av deras forskning publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Physical Review Letters och kan på sikt leda till att fler får tillgång till avancerad cancerbehandling.

ANNONS

Mer skonsam än vanlig strålbehandling

De redan existerande varianterna av tekniken, som bland annatfinns i tyska Heidelberg, har gett goda resultat.

– Det är den i särklass mest effektiva behandling vi har för vissa typer av tumörer som är svåra att operera, säger Mattias Marklund.

En patient som genomgår behandling placeras i ett rum, där en stor jonpistol riktas mot platsen på kroppen där man sedan tidigare har lokaliserat tumören. Jonerna värmer sedan upp området så mycket att cancercellerna dör. Till skillnad från till exempel gammastrålning, som är vanligt vid cancerbehandling, träffas här bara tumören och inte annan vävnad. Det innebär mycket mindre påfrestningar för patienten.

"Inget vi ser på Sahlgrenska nästa vecka"

Metoden har än så länge bara testats med hjälp av avancerade datorsimuleringar. Men ska testas med en riktig laser i en experimentanläggning på Lunds universitet. Där ska lasern riktas mot en måltavla av tunn folie och resultatet ska jämföras med datorsimuleringarna. Det lär dröja ett tag innan tekniken är i bruk ute på sjukhusen.

– Det är ganska långt borta och inget vi ser på Sahlgrenska nästa vecka direkt. Det handlar snarare om 20 år fram i tiden. Men vinsterna är stora med att förbättra de här teknikerna så att de blir tillgängliga för fler personer, säger Mattias Marklund.

ANNONS

ANNONS