Chalmers toppar Kantar-Sifos lista över lärosätenas anseende för sjunde året i rad.
Chalmers toppar Kantar-Sifos lista över lärosätenas anseende för sjunde året i rad. Bild: Emil Nordin

Chalmers har högst förtroende i år igen

Chalmers toppar Kantar-Sifos lista över lärosätenas anseende för sjunde året i rad. Avståndet till tvåan, Kungliga tekniska högskolan, har aldrig varit större. En av nycklarna: Chalmers ligger inte i Stockholm.

ANNONS
|

Sju gånger har Kantar-Sifo mätt förtroendet för de svenska lärosätena. Sju gånger har Chalmers toppat listan.

– Det är en stark position som Chalmers har tagit sig, säger Per Söderpalm, senior analytiker på Kantar-Sifo.

En webbaserad panel har fått svara på fem frågor, som sammanvägs till ett index för anseendet. Det handlar om vilket rykte man tycker att lärosätet har, vad ens personliga intryck av lärosätet är, hur högt förtroende man har för det, om det uppfattas som framgångsrik och om kvaliteten är hög.

Därutöver ställs ett 30-tal fördjupande frågor om lärosätena.

Fyra framgångsfaktorer

Enligt Per Söderpalm finns det fyra framgångsfaktorer för Chalmers, varav det fjärde säkert får en och annan Göteborgare att dra på smilbanden.

ANNONS

Först och främst finns det en hög kännedom bland allmänheten om vad Chalmers är.

– Om det är otydligt för allmänheten vad ett lärosäte är eller vad de gör så sänker det anseendet, men Chalmers har varit det lärosäte som haft allra högst kännedom genom åren. Många vet vad Chalmers är och gör, säger Per Söderpalm.

För det andra är Chalmers verksamhet tydligare definierad än många andra lärosäten. Fokus på teknik gör det lättare för allmänheten att greppa vad Chalmers gör, jämfört med ett lärosäte som har många olika inriktningar.

Bra plats på jorden

Den tredje faktorn handlar om att Chalmers undervisning och forskning ligger i framkant. Många uppfattar att innovationer kommer från lärosätet.

Den fjärde faktorn: Chalmers ligger inte i Stockholm.

– Det kan man prata lite skämtsamt om. Chalmers har spets, men kommer från Göteborg och inte från Stockholm. Det finns en bild av att Chalmers inte är en del av något etablissemang. Slår man ihop de här fyra faktorerna får man en bild som slår väldigt högt, säger Per Söderpalm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS