Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Emmyly Bönfors leder Centerpartiet i Göteborg. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Centerpartiet gör comeback i fullmäktige

Efter två mandatperioder utanför kommunfullmäktige tar Centerpartiet i Göteborg åter plats i stadens högsta beslutande organ.

Centerpartiet i Göteborg håller sin valvaka i ett pampigt tegelhus i Johanneberg. Ordförande Emmyly Bönfors har köpt en stor champagneflaska och har också orsak att fira. Fast flaskan skulle ha korkats upp oavsett valutgång, berättar hon.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi firar vår insats i valrörelsen, inte bara resultatet.

När samtliga distrikt räknats står det klart att Centerpartiet får 3,9 procent av göteborgarnas röster. Det betyder att man åter kommer in i kommunfullmäktige, efter två mandatperioder utan representation. Exakt hur många platser det innebär återstår att se.

Emmyly Bönfors framhåller fördelarna med att vara nya på jobbet.

– Vi kan komma med nya idéer. Och så har vi inte varit med i några mut- eller korruptionsskandaler som tyvärr förekommit i Göteborg tidigare.

Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg, gästade GP:s valvaka.

Nya grepp

Så hur kommer det märkas att de tar plats i fullmäktige? Emmyly Bönfors hoppas kunna påverka i frågor om miljö och grön stadsutveckling. Som exempel nämner hon utbyggnaden av stadens cykelbanor, en fråga där hon menar att de rödgröna misslyckats.

– Sedan behöver vi ta ett nytt grepp kring integrationen. Vi vill se jämlikhet på allvar. I dag diskuteras frågan mycket men ändå är staden ojämlik, säger Emmyly Bönfors.

Vilka vill ni samarbeta med i kommunstyrelsen?

– I första hand Alliansen, vi har redan ställt oss bakom deras budget från i våras. Sedan blir det en förhandlingsfråga. Fast SD kommer vi inte att förhandla med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.