Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emmyly Bönfors leder Centerpartiet i Göteborg. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Centerpartiet gör comeback i fullmäktige

Efter två mandatperioder utanför kommunfullmäktige tar Centerpartiet i Göteborg åter plats i stadens högsta beslutande organ.

Centerpartiet i Göteborg håller sin valvaka i ett pampigt tegelhus i Johanneberg. Ordförande Emmyly Bönfors har köpt en stor champagneflaska och har också orsak att fira. Fast flaskan skulle ha korkats upp oavsett valutgång, berättar hon.

– Vi firar vår insats i valrörelsen, inte bara resultatet.

När samtliga distrikt räknats står det klart att Centerpartiet får 3,9 procent av göteborgarnas röster. Det betyder att man åter kommer in i kommunfullmäktige, efter två mandatperioder utan representation. Exakt hur många platser det innebär återstår att se.

Emmyly Bönfors framhåller fördelarna med att vara nya på jobbet.

– Vi kan komma med nya idéer. Och så har vi inte varit med i några mut- eller korruptionsskandaler som tyvärr förekommit i Göteborg tidigare.

Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg, gästade GP:s valvaka.

Nya grepp

Så hur kommer det märkas att de tar plats i fullmäktige? Emmyly Bönfors hoppas kunna påverka i frågor om miljö och grön stadsutveckling. Som exempel nämner hon utbyggnaden av stadens cykelbanor, en fråga där hon menar att de rödgröna misslyckats.

– Sedan behöver vi ta ett nytt grepp kring integrationen. Vi vill se jämlikhet på allvar. I dag diskuteras frågan mycket men ändå är staden ojämlik, säger Emmyly Bönfors.

Vilka vill ni samarbeta med i kommunstyrelsen?

– I första hand Alliansen, vi har redan ställt oss bakom deras budget från i våras. Sedan blir det en förhandlingsfråga. Fast SD kommer vi inte att förhandla med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.