Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Emmyly Bönfors, ordförande i Centern i Göteborg, hoppas att partiet får ett lyft i staden.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Centern hoppas på ett lokalt Lööf-lyft

Centern för en undanskymd tillvaro i Göteborg, utan plats i fullmäktige. Emmyly Bönfors hoppas att Annie Lööf ska lyfta partiet även lokalt.

På fredagen samlas 700 Centerpolitiker på Posthotellet i Göteborg för att staka ut kursen framåt. På riksplanen har partiet fått ett lyft under Annie Lööf – i de två senaste mätningarna från GP/Sifo har Centern ett väljarstöd vi inte sett sedan Olof Johanssons tid i början av 1990-talet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Emmyly Bönfors tog över som ordförande i Centern i Göteborg förra våren. Hon säger att Annie Lööf lockar folk till partiet även här, och att man märker ett uppsving i antalet medlemmar.

– Vi är den Centerkrets som växer mest i landet, säger hon.

DEBATT: Annie Lööf (C): "Så skapar vi tusentals riktiga jobb till nyanlända"
 

"Svårt att nå ut"

Nu kan ju tillväxten i och för sig bli ganska stor när man börjar från låga nivåer. Och traditionellt har partiet haft problem med att locka folk i Göteborg. Precis som man haft i Stockholm och Malmö.

De senaste valen har partiet landat på ungefär två procent i kommunalvalet i Göteborg, vilket gjort att man i dag står utanför kommunfullmäktige. Emmyly Bönfors konstaterar att det är ett problem, nu när partiet försöker få till en nystart i staden.

– Det är svårt att få den dagliga informationen och svårt att nå ut med sina förslag. Man får aldrig frågan vad man tycker, säger hon.

Men varför behövs Centern i kommunfullmäktige?
– Vi tycker att det behövs ett nytt ledarskap i Göteborg och att Centern ska vara en spelare i det. För oss handlar det om jobben och att kommunen ska sluta konkurrera med småföretag. I dag verkar det finnas en trend hos de rödgröna att de vill göra allt i egen regi. Det tror inte vi gynnar Göteborg i längden.

Det låter som något som vilket Alliansparti som helst skulle kunna säga. Hur skiljer ni ut er?
– Vi har ett större miljöengagemang. Vi har nya idéer om hur man kan utveckla miljöpolitiken. Det behövs, inte minst inom stadsutveckling.

"Ett parti även för folk i stan"

Emmyly Bönfors har rötterna i Dalsland och flyttade till Göteborg för att studera till lärare. Men sedan valet 2014 tar politiken all hennes tid. Hon jobbar som sakkunnig för Centern i Västra Götalandsregionen, när hon inte sitter på partiets kansli på Vasagatan.

Vid det senaste kommunalvalet fick Centern totalt 8 550 röster. Men sedan dess har partiet växt lokalt enligt SCB:s partisympatiundersökningar och sett till antalet medlemmar, som nu är uppe i 500. 

– Även om vi har våra rötter på landsbygden kanske man ser att det är ett parti även för folk i stan, säger Emmyly Bönfors, som berättar att många av de nya medlemmarna är yngre – mellan 18 och 45 år. Ofta är det människor med högre utbildning.

– Jag tror att många är trötta på den politik som bedrivs i staden och vill ha förändring.
Nu pågår arbetet med att forma den politik partiet ska gå till val på lokalt. I första hand inom fyra områden: integration, grön stadsutveckling, välfärd och jobb/företagande.
Parallellt jobbar partiet med att skola in nya medlemmar som är intresserade av att ta sig an eventuella uppdrag efter valet i politikerrollen. 

– Det handlar om att få alla nya att känna sig trygga i vårt program och vad vi vill åstadkomma. Ju fler vi är desto mer kan vi nå ut under valrörelsen, säger Emmyly Bönfors

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.