Cathy ångrar inte sin resa

Hon är född i St. Lucia i Västindien där hon är känd som inredningsdesigner och programledare i tv. Som utbildad civilekonom var yrkesbanan tänkt att handla om ekonomi men ödet ville annorlunda. Nu bor Cathy Walker i lilla Örby och driver sedan flera år ett inredningsföretag i grannorten Kinna i Marks kommun.

ANNONS
|

Hon berättar med glädje om uppväxten i en stor familj och många syskon i det vackra St. Lucia. Mamman var barnmorska och pappan jobbade i regeringen. Många av syskonen valde jobb i bankvärlden och andra i tekniska yrken.

Det var också i St. Lucia som Cathy träffade kärleken Martin från Sverige. Hon och Martin bodde sedan en tid i ett hus som Cathy renoverade med färger som hon blandade på ett eget sätt.

– Det kom en arkitekt förbi och gillade vad han såg. Han frågade om jag kunde hjälpa honom med några ritningsförslag och sen ökade intresset för det jag gjorde.

ANNONS

Cathy öppnade så småningom en inredningsbutik i St. Lucia där hon representerade svenska varumärken. Efter att ha blivit intervjuad av tv fick hon frågan om att göra ett eget tv-program.

– Det var så det började. Jag jobbade med tv i tio år och gjorde program om inredning och mat-lagning och skrev en del för inredningstidningar, berättar Cathy.

2009 flyttade familjen till Sverige. Med 13 års erfarenhet inom inredning var det dags för nya utmaningar i det nya landet. Cathy fick jobb på ett inredningsföretag och inredde bland annat badhotellet The Reef i Fredrikshamn.

– Det var mitt första projekt i Sverige och det var jättekul. Men samtidigt var det som en annan värld rent arbetsmässigt. Här i Sverige är det mycket mer regler om vad man får och kan använda som jag fick anpassa mig efter. I Västindien inreder man mer efter känsla och sen implementerar man det, menar Cathy.

Några år senare startade hon upp det egna företaget Lillybox. Företagets showroom ligger i Kinna och Cathy pratar om att man vill vara ett konceptinredningsföretag.

– Konceptinredning börjar bli väldigt stort i Sverige. Innan var det mycket mer svart och grått. Nu är det mer efterfrågan om att hitta sådant som visar vem man är. Hur skall jag tolka mig själv? Vad vill jag visa upp? Det gäller inte bara företag, utan även privat.

ANNONS

Vi återkommer till det här med kulturskillnader och Cathy berättar om en händelse den första tiden i Sverige, då hon lite improviserat bjudit in grannar hon träffat under dagen.

– Jag ville bjuda dem på fest och sa till de jag mötte att de var välkomna hem klockan 13.00.

När Cathy kom hem den dagen var klockan 12 och hon vilade sig en stund i soffan för att fundera på vad hon skulle bjuda grannarna på. Sen berättade hon om festen för sin man, som lätt förskräckt förklarade att Sverige inte fungerar riktigt som i Västindien – bjuder man in folk till klockan 13.00 i Sverige, så kommer de på klockslaget, gärna tidigare.

Klockan halv ett ringde det på dörrklockan.

– Jag fick en smärre chock när jag tittade ut. Där stod hela grannskapet bestående av 40 personer och väntade.

Cathy skrattar åt minnet.

– Om du vill att någon skall komma klockan 14 i Västindien, så måste du säga 13, för att vara säker på att personen kommer i tid. Det var så jag tänkte att det funkade här också. Men det blev en väldigt lyckad kväll ändå. Vi lagade västindisk mat ihop med grannarna och smakade på rom och dansade till reggaemusik hela natten.

ANNONS

Lillybox kunder består till största delen av företag; hotell, restauranger och kontor, men också privatkunder. Leverantörerna är ett nätverk av företag i Europa som Cathy har byggt upp under 20 års tid.

– Just nu arbetar vi med en restaurang i Göteborg som skall inredas. Vi har också en stor företagskedja med 300 butiker över hela världen som vi jobbar med.

Framtidsplanerna är stora och Cathy berättar om glädjen hon känner för sin arbetsplats. Efter många år på olika platser och arbeten känns det som att hon hittat hem.

– Varje dag jag går in genom dörren till vår lokal så slås jag av en känsla jag inte haft på många år - en känsla av trygghet, nästan som att det är en del av min familj. Jag känner mig välkommen.

ANNONS