Carolyn Siegel fastnade när hon var skulle kliva på spårvagn 7. Arkivbild Bild: Jonas Lindstedt
Carolyn Siegel fastnade när hon var skulle kliva på spårvagn 7. Arkivbild Bild: Jonas Lindstedt

Carolyns skräckfärd – fastnade i spårvagnsdörren

När spårvagnsdörrarna stängdes satt Carolyn Siegel fast med ena benet utanför. Hon knackade på förarhytten men föraren ska bara ha skakat på huvudet och kört iväg.
– Det kändes som att hon gjorde det med mening, säger hon.

Efter över 30 år i Göteborg har det blivit många spårvagnsresor för läraren Carolyn Siegel. Förra tisdagen var hon med om en färd hon sent kommer att glömma.

På väg hem från jobbet skulle hon byta spårvagn vid Gamlestads torg. På grund av smittorisken gick hon på någon sekund efter personen framför. Hon tyckte att hon hade ögonkontakt med föraren men när hon var halvvägs ombord kände hon dörrarna klämmas åt.

LÄS MER: Påkörd av spårvagn – misstänks för vårdslöshet i trafik

Carolyn Siegel fastnade med ena benet på perrongen. Några meter framför sig såg hon det svarta staketet som omger spåren. Mellan spårvagnen och staketet fanns inte mycket utrymme.

– Jag knackade flera gånger på rutan men föraren bara skakade på huvudet och viftade på fingret. Sedan körde hon iväg.

"Det kändes overkligt"

Enligt Carolyn Siegel körde spårvagnen någon meter medan hon hoppade med ena benet utanför. En ung man ombord på vagnen såg vad som hände och började knacka hårt på förarhytten. Först då tittade föraren bakåt och stannade vagnen.

– Det kändes overkligt när hon började köra. Tänk vad som hade hänt om hon inte hade stannat innan staketet, eller om jag inte hade kunnat hoppa med benet utanför, säger Carolyn Siegel.

LÄS MER: Person påkörd av spårvagn i Mölndal – klämdes fast

Efter incidenten fick Carolyn Siegel en utskällning för att hon inte lyssnat på förarens instruktioner. Föraren hade uppmanat henne att ta nästa vagn, men Carolyn Siegel hade inte hört det eftersom hon hade hörlurar.

">
Carolyn Siegel. Bild: Privat
Carolyn Siegel. Bild: Privat

Föraren var så upprörd och aggressiv att Carolyn Siegel hoppade av vagnen. När nästa spårvagn kom var hon alldeles skakig och ville inte hoppa på.

– Det värsta var att det kändes som att hon gjorde det med mening. Hon tittade på mig och måste ha sett att jag hade benet, kroppen och huvudet utanför.

Föraren: Ögonkontakt var missförstånd

Efter incidenten kontaktade Carolyn Siegel Västtrafiks kundtjänst. I ett mejlsvar beklagar en medarbetare hennes upplevelse. Personen skriver att föraren agerade "i all välmening" och ville stänga dörrarna eftersom vagnen var full. Sedan erbjuder kundtjänstmedarbetaren henne att söka om förseningsersättning om händelsen gjorde att hon blev mer än 20 minuter sen.

LÄS MER: Emelie, 18: "Barnen var skräckslagna"

Västtrafik har tagit ärendet vidare till bolaget Göteborgs spårvägar som kör alla spårvagnar. De har pratat med spårvagnsföraren som har en annan bild av händelseförloppet. När hon fick klarsignal och startade vagnen ska flera resenärer ha ropat ”hon ska med!”. Då ser föraren att Carolyn Siegel har kilat fast handen i dörrspringan och börjat springa längs med vagnen. Föraren bromsar och vagnen stannar efter max en meter.

Angående ögonkontakten så menar Göteborgs spårvägar att det handlar om ett missförstånd. Förarna följer av- och påstigningen i en monitor som är placerad så att det kan se ut som att föraren tittar på resenärerna.

Den aktuella spårvagnsmodellen kan bara börja köra när dörrarna är stängda. Det finns dock en cirka åtta centimeter bred springa med gummilister där man kan sticka in föremål efter att vagnen fått klarsignal att köra.

Fortsätter åka ändå

Carolyn Siegel har fortsatt åka spårvagn efter incidenten. Hon är mer vaksam än tidigare men litar på förarna, även om hon är kritisk till att denna spårvagnsförare får fortsätta arbeta som vanligt.

– Jag vet inte om jag skulle hoppa på just den förarens vagn igen. Nu slutade det okej för mig eftersom jag kunde hoppa med i farten. Men tänk om det hade varit ett barn eller en äldre person.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.