Carl Bildt ser ”starka skäl” för polisens beslut att förbjuda koranbränningar. Arkivbild.
Carl Bildt ser ”starka skäl” för polisens beslut att förbjuda koranbränningar. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Carl Bildt ser ”starka skäl” för beslut mot koranbränningar

Polisens beslut att inte tillåta koranbränningar vid allmänna sammankomster, som i veckan revs upp av förvaltningsrätten, har skäl att ligga kvar. Det säger förre statsministern Carl Bildt i en intervju med Svenska Dagbladet.
– Det är ingen tvekan om att det ledde till betydande säkerhetsproblem, säger han.

ANNONS
|

Polismyndighetens beslut att förbjuda koranbränningar som en form av demonstration har väckt starka känslor i Sverige. Å ena sidan visar en enkätundersökning av DN/Ipsos exempelvis att en knapp majoritet av svenskarna anser att det borde vara förbjudet att bränna religiösa skrifter. Å andra sidan hävdar beslutets motståndare att det rör sig om en grundlagsstadgad yttrandefrihetsfråga som inte bör inskränkas.

En som ställer sig bakom polisens beslut är Carl Bildt, Sveriges statsminister mellan 1991-1994 och Moderaternas tidigare partiledare. I en intervju med SvD säger han bland annat att högerextreme Rasmus Paludans kontroversiella demonstrationshandlingar – något exempelvis Göteborgspolisen Ulf Boström vill se honom åtalad för – lett till ”betydande säkerhetsproblem.”

ANNONS

– Jag tycker att det fanns starka skäl för polisens beslut. Det måste jag säga. Det är ingen tvekan om att det ledde till betydande säkerhetsproblem, säger Carl Bildt, men menar att han inte har en synpunkt om huruvida det bör förbjudas generellt.

LÄS MER:Ulf Boström: Åtala Rasmus Paludan för koranbränningarna

"Vad är ett yttrande?”

Carl Bildt uttrycker att frågan ligger i domstolarnas händer, men att han ”inte alls (skulle) tycka att det vore orimligt om lagen tolkades som att det är hets mot folkgrupp.” Han säger även att förvaltningsrättens upphävande av polisens beslut är en ”ohyggligt snäv tolkning av lagen”.

På frågan om huruvida handlingen faller under yttrandefrihetsgrundlagen undrar han om brännandet av en bok verkligen kan ses som ett yttrande i sig.

– Men huruvida det är ett yttrande, det vet jag inte. Det är också en tolkning. Vad är ett yttrande? Är det ett yttrande att bränna saker? Yttrandefriheten uppfattar jag väldigt mycket som att man kan säga saker.

– Det är alldeles uppenbart inte yttrandefrihet att bränna ner en moské. Men att bränna en bok, är det yttrandefrihet? Överlåt det till juristerna att dra gränser men någonstans går en gräns vad man får bränna som del av yttrandefriheten, rimligen, fortsätter Carl Bildt i sin intervju med SvD.

ANNONS

På torsdagen, efter SvD:s intervju med Carl Bildt, meddelade polisen att man ämnade överklaga domen.

LÄS MER:Polisen överklagar dom om koranbränning

LÄS MER:Fyra döms för inblandning i påskupplopp

LÄS MER:Turkiets koranlarm: Var så nazisterna började

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS