Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Cannabis är billigt, lätt att få tag på - och farligt"

Allt fler unga röker cannabis. Nu varnar kommunen föräldrar som har barn på högstadiet om riskerna.

Mer än var femte 17-åring i Göteborg har rökt cannabis. Det visar kommunen egen drogvaneundersökning. Dessutom ökar användandet i de lägre åldrarna och det finns lokala skillnader mellan stadsdelarna.

- Vi vill informera föräldrarna om läget i staden inför sommaren, säger Ulla Kungur, projektledare för Trestad 2.

Det är en satsning i Göteborg, Malmö och Stockholm för att minska cannabisanvändandet bland unga under 25 år.

Vanligare med cannabis i centrala stan

Vårdnadshavare med barn i åttan och nian har fått en folder med fakta och risker med cannabis. Stadsdelen Majorna-Linné skickar ut en egen variant till alla som har barn mellan 11 och 17 år.

Skälet är att cannabis är vanligare i Majorna-Linné än i andra stadsdelar. I den senaste drogvaneundersökningen svarar 18 procent av niondeklassarna i stadsdelen att de har rökt cannabis, jämfört med 9 procent för hela staden.

- Överhuvudtaget florerar det mer cannabis i innerstadsdelarna. Det är svårt att förklarar varför, men på något sätt blir det ett mainstream beteende bland ungdomar och då sprider sig även en mer drogliberal attityd, säger Ulla Kungur.

Lätt att få tag på

Däremot säger unga, oavsett vilken stadsdel de bor i, att det är väldigt lätt att få tag på cannabis. Det räcker att skicka ett sms eller hänga på vissa gator för att bli erbjuden.

- Med foldern vill vi uppmärksamma föräldrarna att cannabis är billigt, lätt att få tag på och det är farligt. Cannabis är dessutom mycket starkare i dag än för 20 år sedan. Den så kallade THC-halten kan bli mycket högre och starkare idag med hjälp av växtförädling och odlingsmetoder, säger Ulla Kungur.

Många myter om cannabis

Det som oroar henne är att det finns starka drogliberala krafter i samhället som propagerar för att göra cannabis lagligt, nu senast var det Centerns ungdomsförbund. Dessutom räcker det att åka till Danmark för att mötas av en annan attityd till drogen. Det här påverkar såklart ungdomarna och man bildar sig en egen uppfattning om vad som är rätt och fel i frågan.

- När de drogliberala krafterna går i gång vill vi bemöta med fakta. För det finns väldigt många myter om cannabis som att det är en lätt drog, det inte är farligt eller beroendeframkallande. Men det är precis tvärtom, säger Ulla Kungur.

Förutom cannabis har drogen spice blivit allt mer populär bland unga i Göteborg. Det är en örtblandning som sprejats med syntetiskt framställd cannabis.

Behöver du råd och stöd?

• Polisens ungdomsgrupper finns på samtliga polisenheter i Storgöteborg. Förutom att agera bollplank kan de hjälpa till att slussa vidare och även ta emot tips om narkotikabrott.

• Om ungdomarna går i skolan kan man vända sig till kuratorn på aktuell skola.

• Mini-Maria har fyra öppenvårdsmottagningar i Göteborg för ungdomar upp till 21 år med narkotika- eller alkoholproblem.

• Föräldraföreningen mot narkotika (FMN) erbjuder också stöd.

Källa: Polisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.