Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nya avdelningen invigdes i början av 2021.  Bild: Paul Wennerholm
Den nya avdelningen invigdes i början av 2021. Bild: Paul Wennerholm

Cancersjuka barn evakueras på Sahlgrenska

Samtliga patienter på avdelning 1, Barncancercentrum på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg evakueras.
Orsaken till beslutet är att man hittat mögel i flera av rummen. Verksamhetschefen Karin Mellgren kommenterar läget för Göteborgs-Posten.
– Som medicinskt ansvarig är jag både besviken och upprörd. Jag tycker inte att det här ska behöva hända när man flyttar in i ett nytt sjukhus, säger hon.

Under måndagen har alla barn på avdelning 1, Barncancercentrum, på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg evakuerats efter att man upptäckt mögel i flera av rummen, var SVT Väst först att rapportera om. Samtliga patienter på avdelning 1, Barncancercentrum på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg evakueras.

Orsaken till beslutet är att man hittat mögel i flera av rummen.

Karin Mellgren är verksamhetschef för Barncancercentrum Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus på Sahlgrenska. Hon berättar för Göteborgs-Posten att patienterna nu flyttats till en annat våningsplan i det nya sjukhuset.

– Vi vidtar alla åtgärder som vi behöver för att kunna fortsätta vårda patienterna på det sätt som vi behöver. Det här ska inte innebära några risker för våra patienter, säger Karin Mellgren.

Vad innebär det här för risker för patienterna?

– För personer med svårt nedsatt immunförsvar finns det en potentiell risk att man utvecklar svampinfektioner, säger Karin Mellgren.

Karin Mellgren säger att den slutna vårdavdelningen har 16 vårdrum, men att det är några färre patienter än så som påverkas av evakueringen.

– Det är barn med cancersjukdomar som i första hand behandlas på avdelningen. Sedan är det även barn som genomgår stamcellstransplantationer och det kan man göra på grund av andra anledningar än cancersjukdomar, säger Karin Mellgren.

Hur påverkar det här patienterna och familjerna?

– Det är naturligtvis en oro för familjer att höra att lokalerna som de vårdas i inte är säkra att vårdas i. De här familjerna lever under en stark press och jag har stor förståelse för att det här skapar en stor oro, säger Karin Mellgren.

Enligt Barncancercentrums verksamhetschef Karin Mellgren fattades misstankar om mögel på avdelningen i onsdags eftermiddag, förra veckan. Under torsdag förmiddag bekräftades misstankarna när prover visade misstänkt förekomst av svartmögel.

Varför dröjde det tills idag innan ni evakuerade patienterna?

– Det är ett extremt snabbt agerande. Sjukhuset har ställt i ordning en avdelning åt oss och då har de som har funnits där behövt flytta sig. Flera avdelningar på sjukhuset har påverkats för att vi ska kunna flytta de här patienterna, säger Karin Mellgren.

Hur påverkar det här er personal?

– Det påverkar oss mycket. Vi har redan en ansträngd situation efter coronapandemin och att behöva att flytta om på det här sättet påverkar såklart alla anställda, säger Karin Mellgren.

Väntas pågå i tre månader

Enligt SVT har möglet uppstått efter att man installerat ett kylskåp mot väggen till badrummen på ett sätt som gjort att skruvarna gått igenom avloppsrören. Det har lett till fukt som sedan utvecklats till mögel.

Den evakuering som gjordes under måndagen väntas pågå i tre månader, en uppgift som Karin Mellgren bekräftar till GP. I nuläget har de ingen bild av hur många rum som drabbats av mögel och fuktskador.

– Det har tagits prov som bekräftar misstanke om fuktskador och svartmögel. Men man behöver riva upp väggar och titta hur det ser ut bakom för att kunna säkerställa den exakta utbredningen, säger hon.

Enligt Karin Mellgren har verksamheten ännu ingen uppfattning om hur länge mögel kan ha funnits på avdelningen.

Den nya avdelningen på Drottning Silvias barnsjukhus stod färdigt i början av 2021.

LÄS OCKSÅ: Ny miljondonation från Ruth, 94, till barnsjukhuset

LÄS OCKSÅ: Barn sjuka av RS-virus – så lindrar man symptom och då ska man söka vård

LÄS OCKSÅ: Fler barn med covid-19 på iva i Sverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.