80-åriga Marzieh Ashtiani med dottern Leila Ameri.
80-åriga Marzieh Ashtiani med dottern Leila Ameri.

Cancersjuk tvingas lämna hospice

ANNONS
|

För två och en halv månad sedan ansågs Leila Ameris 80-åriga mamma så svårt sjuk att Östra sjukhuset remitterade henne till palliativ vård. Nu anses hon för frisk för att få stanna kvar på Kålltorps hospice.

- På hospice ska man dö snabbt. Inte långsamt, säger dottern.

Leila Ameris ifrågasätter dels den medicinska bedömningen. Dels anser hon, oavsett nuvarande tillstånd, att mamman bör få stanna på hospice den sista tiden i livet.

Partille kommun betalar Göteborg stad 3 650 kronor per dygn för en plats på hospice. En korttidsplats kostar inte ens hälften - omkring 1 500 kronor per dygn. Leila Ameri tror att detta faktum varit avgörande.

ANNONS

- Allt handlar om pengar, säger dottern.

Partille kommun hänvisar till läkarexpertis. Hospices bedömning är att kvinnan just nu klarar sig utan palliativ vård.

- Beslutet har inget med pengar att göra, säger Erika Hägg, avdelningschef för hälso- och sjukvård och bistånd i Partille kommun.

Men det är ändå Partille kommun som avgör var Marzieh Ashtiani ska vårdas?

- Ja, det är det, säger Erika Hägg.

På Kålltorps hospice finns tio platser som främst är avsedda för göteborgare. I mån av plats kan patienter från kranskommunerna bli inskrivna. Den genomsnittliga vårdtiden är tre veckor. Mellan åtta och femton patienter dör varje månad. Ett par gånger per år händer det att patienter skrivs ut igen.

- Ibland tillfrisknar patienter när de kommer hit, ibland är det inte hospicevård de behöver, säger Marianne Johansson, vårdenhetschef på Kålltorps hospice, som menar att det inte är bra för patienten att bo många månader på hospice och ständigt se medpatienter avlida och möta sörjande anhöriga.

Trycket på hospice-platser är stort. Och bedömningarna om vem som bäst behöver plats kan vara svåra att göra.

- Vi slänger absolut inte ut någon. Men om det är vanlig omvårdnad man behöver - då är inte hospicevård rätt. Då finns det andra alternativ som är bättre, säger Marianne Johansson.

ANNONS

Vilken vård du kan få beror på var du bor. Likvärdig palliativ vård kan i dag inte erbjudas i hela landet. Det visar en färsk kartläggning som Socialstyrelsen gjort av den palliativa vården i landsting och kommuner.

I måndags flyttades Marzieh Ashtiani till ett korttidsboende i Furulund och dottern tycker situationen är osäker.

- På hospice finns det tillgång till läkare dygnet runt och personal som är specialister på cancer, säger Leila Ameri.

I samtliga län finns öronmärkta vårdplatser, i genomsnitt 11 stycken per hundratusen invånare. Men spridningen är stor, möjligheten att få palliativ vård varierar beroende på var man bor.

I Göteborg bedrivs vård i livets slutskede inom hemsjukvård i stadsdelarna Högsbo, Kortedala, Centrum, Hisingen, Härlanda och Styrsö. I september 2006 fanns 181 patienter inskrivna.

Hospice i Göteborg är samlingsnamnet för hospiceverksamhet som Göteborgs stad bedriver. Avtal finns med Kålltorps Hospice (10 platser), Helhetsvården Bräcke (10 platser) och Änggårdens Hospice (11 platser).

Palliativa enheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har 15 slutenvårdsplatser.

(Källa: Socialstyrelsen)

ANNONS