Cancersjuk fick vänta två år

ANNONS
|

Socialstyrelsen beskriver i sin Lex Mariautredning sjukhusets röriga remisshantering. Patienten hade 2007 remitterats från Carlanderska till neurokirurgen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Neurokirurgerna valde dock att remittera patienten vidare till endokrinologen.

Sommaren 2007 beslutades om remiss till magnetröntgen-undersökning, MR, men av någon anledning kom denna remiss inte att skrivas ut förrän i november samma år. Under väntetiden hade en remiss för samma patient skickats även till öron-, näsa-, halskliniken. Dit fick dock patienten aldrig någon kallelse.

Från det att den försenade remissen till MR-undersökning skrevs i november 2007 dröjde det ända till december 2009 innan patienten undersöktes.

Då fann man en stor tumör i skallbasen. En månad senare opererades patienten.

ANNONS

En annan patient fick vänta nästan lika länge på sin MR-undersökning. Den personen hade efter en operation 2007 på grund av sköldkörtelcancer fått tilltagande smärtor. En ny remiss om MR-undersökning skrevs därför i februari 2008. Först i december 2009, efter 21 månader, undersöktes patienten, som vid det laget drabbats av såväl minskad styrka som sämre reflexer i benen.

Schabblet med remisserna har skett på flera kliniker – kirurgen, radiologin, medicin, neurokirurgi och öron/näsa/hals.

”Både när det gäller remitterandet och mottagandet av remisser har det brustit. Men remisser har heller inte blivit skrivna och remissbekräftelser har förkommit och det går inte att spåra skrivelser”, skriver Socialstyrelsen i sitt Lex Mariabeslut.

Berörda verksamhetschefer hävdar att inflödet av remisser var stort och väntetiderna därför långa.

Senast sista april vill nu Socialstyrelsen ha besked från sjukhusledningen om hur och när sjukhusets remisshantering ska bli bättre.

Ett system för gemensam bevakning av remisser ska vara infört senast den 1 oktober i år.

Väntetiden på en MR-undersökning är i dag tre månader och Socialstyrelsen vill ha besked om vad som görs för att korta patienternas väntan.

ANNONS