Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

C: Göteborg ska ha flest skyskrapor efter Paris

Göteborg ska ha flest höga skyskrapor i EU efter Paris. Det menar Centerpartiet som går till val på att bygga hus som spränger hundrametersgränsen.

Centerpartiet menar att Göteborg har byggts för mycket på bredden, vilket har skapat segregering och bilberoende. Nu vill partiet att staden ska tänka nytt - och bygga högt.

Partiets mål är att Göteborg ska ha 30 byggnader över 100 meter till år 2040. Det skulle innebär att Göteborg har näst flest höga skyskrapor i EU efter Paris.

– Det här skulle minska bilberoendet och trängseln. Vi måste också bygga högre för att förtäta, med tanke på befolkningsökningen, säger Naod Habtemichael, Centerpartiets andranamn på kommunlistan i Göteborg.

"Behöver bygga högre"

Han ser innerstaden och Frihamnen som platser som kan vara lämpliga.

– Vi har både bostadsbrist och kontorsbrist i innerstaden, och behöver bygga högre och mer klimatsmart.

Det här ska göra staden tätare och mer attraktiv, samtidigt som behovet av bilpendling liksom trängseln minskar, samtidigt som grönområden, kulturvärden och parker ska bevaras, enligt C.

LÄS MER: Grönt ljus för enorma byggprojektet

Skyskraporna ska också minska utflyttningen till kranskommunerna, enligt partiet.

Men idag är det väl ofta barnfamiljer som flyttar ut för att de inte har råd att köpa hus i Göteborg?

– Många letar efter hus och flyttar därför ut, men det här är ett sätt att locka tillbaka urbana föräldrar som vill se nytänkande bostäder. Samtidigt som de bidrar med större skattekraft slipper de pendla och sparar tid, säger Naod Habtemichael.

Partiet ser också de höga skyskraporna som ett sätt att lyfta utsatta områden.

– Det behövs mer blandade boendeformer i Göteborgs utsatta områden. I Bergsjön och Hjällbo är över 90 procent hyresrätter. Det behövs fler bostadsrätter och villor.

Kritiserar Socialdemokraterna

Naod Habtemichael kritiserar Socialdemokraterna för att ha bedrivit en politik som gör Göteborg allt glesare.

– Det blir också tryggare att bo och leva i utsatta områden där det finns kontorslokaler och lokaler överlag i bottenplan, säger han.

För att lyckas med detta vill C ge prisrabatt för mark avsedd för bostads- och kontorshus som är över 100 meter höga, slå fast lämpliga områden för skyskrapor i översiktsplanen och anpassa detaljplanerna.

LÄS MER: Lista: Göteborgs 10 högsta byggnader

Centerpartiet vill också verka för att fler hus byggs i trä eller annat fossilfritt material.

– Det behövs fler politiska visioner. Det är fullt möjligt att bygga skyskrapor i trä, det har vi sett i andra delar av världen. Det är mycket mer klimatsmart, säger Naod Habtemichael.

Kamne (MP) slår tillbaka

Ulf Kamne (MP) är kommunalråd med ansvar för stadsplanering och byggnadsfrågor. Han kallar Centerutspelet för ett "oväntat tunt hopkok" och menar att de flesta förslagen redan görs.

Ulf Kamne håller med C om att det behöver byggas mer trähus, men han menar att Miljöpartiet har lagt fram ett mer konkret förslag.

"Det som sticker ut är deras iver för fler höghus. Det är många höghus på gång redan i Göteborg," skriver kommunalrådet i ett mejl till GP.

Han ser inget behov av att sätta något mål om att öka antalet ännu mer.

"Det viktiga är ju inte att det byggs just höga hus utan att det byggs många bostäder och en attraktiv stad."

LÄS MER: Här är Göteborgs nya skyskrapeområden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.