Det tidigare boendet anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Det tidigare boendet anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Bild: Stina Stjernkvist/TT

Bytte förband – upptäckte maskar i såret

Det var när personalen skulle byta förband på en av de boendes ben som man gjorde upptäckten – under förbandet krälade maskar och det gamla köttsåret upplevdes som ”ruttet”. Nu anmäls händelsen till Ivo.

ANNONS

Det var den 16 juli i år som en patient flyttades från ett boende i Göteborg till ett boende i en kranskommun. Patienten hade ett sår på benet och det nya boendet fick information om att såret måste läggas om på nytt var tredje dag.

När det så var dags att byta förband märkte personalen på det nya boendet att det ”kryper maskar i bensåren och att benköttet upplevs ruttet”, som det uttrycks i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Det var Nyhetsbyrån Siren först med att rapportera om.

Sommaren förvärrade såret

Nu anmäls boendet i Göteborg till Ivo för vanvård av patienten. I handlingarna framgår det att patienten känner smärta till följd av att såret inte lagts om så ofta som krävts, och att benet nu kan behöva amputeras. Efter upptäckten skickades patienten till sjukhus där såret rengjordes.

ANNONS

Till DN berättar den medicinskt ansvariga sjuksköterskan på det anmälda boendet att sommarvädret bidrog till sårets skick, samt att den aktuella patienten var en skör person med större sårbarhet än andra.

– Har man såret öppet så är det mycket flugor och det finns stora risker under de här perioderna, och därför är det viktigt att vara noggrann med de här såren. Har man patienter som inte äter så bra eller liknande så är det också svårt för såren att bygga upp sin vävnad igen, säger sjuksköterskan till tidningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS