Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bytte du just däck? Då ställer påskvädret till det

Den som tänkte sola i helgen har skrala utsikter. Vädret i påsk bjuder på mer regn än vårvärme. – Det är nog rätt att vänta till efter påskhelgen med däckbytet, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

De senaste dagarna har bjudit på stunder av sol, men det blir skralt av den varan framöver. i Göteborgsområdet väntar äkta aprilväder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det blir ingen riktig vårvärme under den närmsta tiden. Det kan fortsätta vara lite skurar under skärtorsdagen och ganska molnigt, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Soligare på fredagen

Långfredagen utgör ett undantag under de närmsta dagarna. Vädret ser ut att klarna upp och mitt på dagen blir det soligt I Göteborgsområdet med sex till sju grader varmt. Till kvällen ökar dock molnigheten och nytt, snöblandat regn attackerar västkusten.

– Även påskafton ser ut att bli ostadigt med regn som passerar och bakom det följer ny, kall luft, säger Lasse Rydqvist.

Läge att vänta med däckbyte

Den kalla luften leder till att plusgraderna på dagen skiftar till minusgrader nattetid. Ett klassiskt recept på halka, med andra ord. Den som tänkte byta till sommardäck i helgen, bör tänka om.

– Det är samtidigt regn som drar förbi och då är det risk för påfrysning längs vägarna. Det är nog rätt att vänta till efter påskhelgen med däckbytet, säger Lasse Rydqvist.

Sista dag för att byta från dubbdäck till sommardäck är 15 april. Men Transportstyrelsen ger i sina regler utrymme för att vänta med däckbytet ifall det råder vinterväglag på sträckan man ska köra – eller ifall det befaras bli vinterväglag. Det är polisen på plats som bedömer ifall det råder vinterväglag eller inte.

Vinterdäck utan dubbar är visserligen tillåtet att använda året om – men det är absolut inte att rekommendera eftersom bromsförmågan försämras påtagligt när det är varmt och för att däcken dessutom slits snabbt i varmt väder. Tidigast 1 april är det tillåtet att sätta på sommardäcken, såvida inte vinterväglaget släpper tidigare.

Fronter ligger på rad

Även söndagen bjuder på växlande molnighet och lokala skurar längs västkusten, men mestadels uppehållsväder och omkring fem grader.

Orsaken till det lynniga vädret är fronterna som just nu ligger över Atlanten.

– Tittar man på en karta nu är det nästan som att titta in i framtiden, för fronterna står på led med Skandinavien i sikte, säger Lasse Rydqvist.

Såväl Götaland som Svealand kan drabbas av halka och påfrysning. Mest ostadigt blir vädret i Sydsverige.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.