Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Bytte bilen mot en lådcykel

Miljösmart, billigt och effektivt. Familjen Fischer sålde bilen och köpte en lådcykel i stället. "Det är ingen uppoffring alls" säger Laszlo Fischer.

Familjen Fischer behövde faktiskt inte sin bil. Trots att de är två vuxna, tre barn, en hund, en katt och en hamster användes den bara vid enstaka tillfällen, ett lyxbehov som blev enklare än man kunde tro att välja bort.
– Vi cyklar till jobbet och barnens skola och förskola är i princip krypavstånd från vårt hus. Så vi använde bara bilen om vi skulle åka på utflykt någon gång i månaden, eller för att storhandla, säger Sara Fischer. 
 

En mental inställning

Det var Laszlo Fischer som fick idén att sälja bilen och köpa en lådcykel i stället. Sara Fischer, som själv jobbat med miljöfrågor länge, var positiv men behövde tänka igenom beslutet ordentligt innan hon sa ja.
– Miljöperspektivet är viktigt för mig, men riskkalkyleraren i mig tänkte också på alla gånger man verkligen behöver bilen. För att åka till barnakuten med utslagna tänder, till exempel, säger hon.
Men när paret satte sig ner och jämförde kostnader för bil och cykel, upptäckte de att familjen lätt hade kunnat åka taxi till akuten varje vecka utan att det blev dyrare.
– Vi hade haft en del problem med bilen, den kostade mycket och det kändes varken kul eller försvarbart att ha kvar den. När vi räknade på det kom vi dessutom fram till att en eldriven lådcykel kostade lika mycket som vi la på vår bil på ett år - utan att ens köra den, säger Laszlo Fischer. 
 

Cykelvägarna största problemet

I november sålde de kombin och in flyttade lådcykeln, med sittplatser och bälten för alla tre barn, dubbdäck och ett tillhörande kapell, för att orka med hela den blöta svenska vintern. Sedan dess har de inte behövt köra bil en enda gång.
– Vi kommer snabbare till stan än om vi hade åkt bil, det är billigare och roligare och inte så jobbigt för benen heller, tack vare att det är en elcykel, säger Laszlo Fischer. 
Storhandling är inga problem. Faktum är att de, bortsett från frakten av 900 kilo grus till framsidan av huset, kört det mesta på lådcykeln. Laszlo Fischer körde exempelvis en köksö från Mölndal hem till Hisingen första gången han använde den.
– Det största problemet vi har är faktiskt cykelvägarna i stan, de är så smala att folk inte kan köra om oss och håller ofta väldigt dålig kvalitet vilket kan göra det svårt att köra den, säger Laszlo Fischer.  
Även om familjen inser att de kanske kommer att behöva köpa bil igen någon gång i framtiden, är det inget de ser fram emot nu.
– Bortser man från de mer uppenbara med miljöperspektivet och de ekonomiska fördelarna, är det faktiskt väldigt kul att köra också! säger Sara Fischer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.