Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byte vid polisrazzia: Hitlermasker

Bob Marleyperuker, Hitlermasker och kofotar. Det blev polisens byte vid tillslaget mot två män som nu åtalas misstänkta för förberedelse till rån.

De båda männen, 30 och 31 år gamla, greps i en mataffär i Guldheden den 29 augusti i år. Polisen hade då haft spaning på männen under en tid. I deras bil och vid husrannsakningar hemma hos männen hittades en rånarluva, tre rastafariperuker och lika många plastmasker som föreställde Hitler. Man hittade också kofotar, stulna arbetskläder från Gatubolaget, knivar och tårgasspray.

- De hade en mängd stöldverktyg när de greps, men det stora hann aldrig ske, säger åklagaren Thomas Ahlstrand, som nu åtalar männen för en rad brott, däribland förberedelse till rån, alternativt stöld.

Männen hade också nycklarna till tre stulna mindre lastbilar, som när polisen hittade dem var skyltade med stulna registreringsskyltar, som åklagaren menar skulle ha använts vid den planerade kuppen.

- De har gjort ett stort arbete för att inte bli upptäckta, säger Thomas Ahlstrand.

Han säger att man inte känner till var det planerade rånet eller stölden skulle äga rum.

- Men det är tydligt att man har tänkt sig att slå till på något ensligt beläget ställe på landsbygden, säger han.

Ärendet handläggs av internationella åklagarkammaren i Göteborg. Polisen kom männen på spåren på grund av att man hade spaning mot 30-åringen, som har vissa kopplingar till gängbrottslighet.

30-åringen har ett 27 punkter långt belastningsregister och är bland annat dömd för narkotikabrott, grov stöld och märkesförfalskning.

Båda männen nekar till att ha planerat ett rån eller inbrott. 31-åringen säger i förhör att anklagelserna bara är påhitt. När han vid ett senare förhör får frågan om varför polisen hittat Hitlermasker och rastafariperuker hemma hos honom säger han att det beror på att han samlar på peruker och masker. Han säger också att han vill ha tillbaka dem när rättsprocessen är slut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.