Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Byggställningsraset på Avenyn anmäls till åklagare

Arbetsmiljöverket anmäler ett ställningsföretag efter raset på Engelbrektsgatan i slutet av februari. Nu är det upp till åklagare att avgöra hur man ska driva ärendet vidare.
– Fästena var för få och satt inte tillräckligt djupt, säger Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket.

Det var i slutet på februari som en byggnadsställning välte över Engelbrektsgatan intill Avenyn. Den fallande ställningen skadade varken bilister eller gångtrafikanter men anmäls nu för framkallande av fara för annan. Något P4 Göteborg var först med att berätta.

Enligt Arbetsmiljöverkets jurist, Jonas Hamark, kunde inspektionen påvisa brister.

– Inspektörerna kunde visa att fästena på byggnaden var för få och att de inte satt tillräckligt djupt, säger han.

LÄS MER: Vittnena berättar om raset vid Avenyn

Nu är det upp till åklagare att driva ärendet.

– Åklagaren behöver bevisa en grov oaktsamhet och att faran var konkret. Det vill säga en fara i det enskilda fallet. Tack och lov så var det ingen fara för byggarbetarna som var på lunch, säger han och fortsätter:

– Men det behöver inte betyda att det inte har varit en fara för allmänheten.

En kommentar i Brottsbalken säger att om man kan påvisa att allmänheten varit utsatt för fara under en längre tid så kan åtalspunkten tillämpas i detta fall.

– I och med att inspektionen visar att den hade kunnat rasa när som helst, så anser vi att den punkten uppfylls, säger han.

Enligt Anders Olausson, medieansvarig på No Problems Scaffolding, delar man inte Arbetsmiljöverkets bild av fallorsaken:

– Deras utsago är att infästningarna skulle ha varit för grunt monterade och att de varit för få. Vi har väldigt stark bevisning för att vi monterat tillräckligt många och vi gjorde även en provdragning tillsammans med Arbetsmiljöverket som visade att de satt tillräckligt hårt i väggen, säger han och tillägger:

– Nu blir det polisens sak att undersöka detta och åklagarens uppgift att avgöra om någon ska åtalas. Vi ser fram emot att man går till botten med detta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.