Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Byggprojekt som aldrig blev av kostade 62 miljoner

De senaste åren har Västra Götalandsregionen planerat för flera stora byggprojekt som sedan aldrig blivit av – bland annat en ombyggnad av Skaraborgs sjukhus och ett nytt specialistsjukhus i Frihamnen.
Trots icke-resultatet landade notan för skattebetalarna ändå på 62 miljoner kronor.

Förgäveskostnader. Så kallas investeringsutgifter i projekt som en bit in i planeringen stoppas eller förändrar inriktning kraftigt.

När Västra Götalandsregionens ägarutskott sammanträder nästa vecka går man igenom den senaste notan. Totalt handlar det om 61,9 miljoner kronor som har investerats i projekt som sedan aldrig blev av. Något som både Skaraborgs läns tidning och GT tidigare rapporterat om.

Anledningen till kostnaderna går att spåra tillbaka till ett beslut i Regionstyrelsen i april om att regionens sjukhus ska ha en ekonomi i balans. I de fall där de inte har det stoppas investeringarna eller omarbetas i mindre skala.

Kostnaderna kan komma att landa på Västra Götalandsregionen centralt, vilket föreslås i tjänsteutlåtandet. Men först krävs ett beslut i Regionstyrelsen.

35 miljoner för upphandling

I tjänsteutlåtandet beskrivs fyra projekt, där ett står för en klar majoritet av totalsumman:

• Ombyggnad av mottagningsdelen på Skaraborgs sjukhus, Skövde – 41,5 miljoner kronor.

Projektet, där en ny centralhall med ökat ljusinsläpp och en mer välkomnande miljö, skulle byggas stoppades av regionstyrelsen med hänvisning till regionsjukhusens kraftiga underskott. Enbart upphandlingsnotan landade på 35 miljoner kronor.

LÄS MER: NCC bygger om sjukhus

• Psykiatricentrum NÄL, Trollhättan – 13,5 miljoner kronor.

När projektets beräknade kostnader drog iväg till 990 miljoner kronor beslutade styrelsen för NU-sjukvården att stoppa bygget med omedelbar verkan. Nu ska man hitta en plats för byggnaden för att försöka få ner summan till mer beskedliga 430 miljoner kronor.

• Specialistsjukhus i Frihamnen, Göteborg – 5,7 miljoner kronor.

Ett nytt, modernt sjukhus vid Göta älv, skulle ersätta Lundby sjukhus och var ursprungligen tänkt att stå klart 2021. Men snart drabbades projektet av förseningar. Till slut beslutade regionstyrelsen att byta plats för etableringen från Frihamnen till Wieselgrensplatsen. Ny arkitekttävling behöver därför utlysas och ett totalt omtag måste göras.

LÄS MER: Frihamnen skulle lösa stadens alla problem – därför sprack planerna

• Parkeringshus Östra sjukhuset, Göteborg – 1 miljon kronor.

Efter beslut om ny investeringsplan för perioden 2020 till 2022 tvingas Västfastigheter och Sahlgrenska universitetssjukhuset att utreda möjligheterna till andra parkeringslösningar – som inte innebär någon investering alls.

LÄS MER: Östra sjukhuset växer – ska bli dubbelt så stort

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.