Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

stream-binary
Bilden är från arbetet med det nya resecentrumet vid Åkareplatsen Göteborg under hösten 2017. Till sommaren väntas resecentrumen stå klart och fungera som avlastning till området kring centralstationen. Bild: Bengt Bendix

Byggarbeten stör kollektivtrafiken i sommar

Flera stora byggprojekt drar i gång i Göteborg under sommaren, vilket även kommer påverka kollektivtrafiken i staden. Västtrafik gör därför flera förändringar för att underlätta för resenärer. Bland annat införs en ny tillfällig färjelinje.

I samband med att flera stora infrastrukturprojekt inleds under sommaren i Göteborg drabbas även stora delar av kollektivtrafiken. Västtrafik planerar därför att göra flera omläggningar av kollektivtrafiken under sommaren, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att underlätta för resenärer i kollektivtrafiken under perioden kommer bland annat tillfälliga linjer sättas in och hållplatser flyttas.

Avgiftsfri färja ska underlätta

Bland annat så kommer ingen spårvagnstrafik kunna passera Stenpiren under 15 veckor i sommar då ett grävarbete ska utföras på Södra Hamngatan. Som en tillfällig förstärkning i kollektivtrafiken kommer en ny färjelinje införas under perioden.

Färjan, som kommer vara avgiftsfri, kommer gå mellan Rosenlund och Lindholmen under sommaren. Meningen är att linjen ska underlätta för resenärer som i vanliga fall reser mellan Stenpiren och Lindholmen, under tiden arbeten pågår på Södra Hamngatan.

Det nya resecentrumet vid Åkareplatsen kommer även invigas i sommar. Arbeten som Västlänken, Hisingsbron och nedsänkningen av E45 innebär en ökad belastning av vägtrafiken i området kring Centralstationen och Nordstan.

Ändras i samband med sommartidtabellen

En del av trafiken som i dag går till Nils Ericson Terminalen kommer då i stället flyttas till det nya resecentrumet. Något som enligt Västtrafik kommer det innebära en avlastning av trafik vid området utanför Centralstationen och Nordstan.

De flesta förändringarna i kollektivtrafiken kommer gälla från och med den 18 juni, då Västtrafik går över till sommartidtabell.

Här kommer kollektivtrafiken påverkas i sommar

• Det kommer grävas ett schakt i Södra Hamngatan, vilket gör att spårvagnstrafiken inte kommer att trafikera Stenpiren under femton veckor i sommar (18 juni-30 augusti). Spårvagnstrafiken leds om via Domkyrkan.

• Götatunneln blir enkelriktad, vilket innebär en ökad belastning för vägtrafiken. Busslinjerna 90 och 91 kommer att ledas om och vända vid en ny busshållplats vid Järntorget, för att avlasta trafiken i stadskärnan.

• Även de arbeten som görs kring centralen (Västlänken centralen, Hisingsbron och nedsänkning av E45) innebär ökad belastning för vägtrafiken. Busslinjer kommer att flyttas till nya Åkareplatsen Resecentrum, för att avlasta trafiken vid Centralen och Nordstan.

• Arbeten med tågspåren vid Olskroken innebär flera planerade avstängningar av tågtrafiken och omläggningar av spårvagnstrafiken.

• Ombyggnation av spårvagnshållplatsen Svingeln görs för att skapa en bättre och säkrare hållplats. Det kommer innebära tillfälliga planerade avstängningar av spårvagnstrafiken.

Källa: Västtrafik

Mest läst