Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Bussresenärer står utan väderskydd i Göteborg

Nu får bussresenärer stå ute i regn och rusk en tid då 191 väderskydd monteras ner. Den nya leverantören hinner inte tillverka de nya skydden i tid, enligt Västtrafik som tar över platserna efter JCDecaux.

191 väderskydd på olika hållplatser runt om i Göteborg håller just nu på att monteras ner. Hållplatser i ibland annat Gunnared, Tynnered, Torslanda och Lundby blir av med sina väderskydd. Detta görs på grund av att avtalet mellan Trafikkontoret och JCDecaux som äger väderskydden har gått ut. 
- Från och med första januari är det Västtrafik som tar över platserna och de skall lösa nya väderskydd, enligt ett beslut som togs av Trafiknämnden innan sommaren. Det säger Karin Lundskog, enhetschef på trafikkontoret.

– Vi har fört diskussioner med JCDecaux och Trafikkontoret om att få tid på oss att få upp de nya skydden. Att de skulle plockas ner successivt så vi hann få upp de nya, men JCDecaux har valt att ta bort dem i snabbare takt. Det är en situation vi inte kunnat påverka, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Enligt Rickard Wendel, etablerare på JCDecaux, har de haft samtal med både kommunen och Västtrafik sedan i mars 2016 om att hitta en smidig lösning för göteborgarna, och de var överens. Men Västtrafik återkom i sista stund och förklarade att det inte gick.  

Oklart när nya är på plats

Av de 191 skydd som ska bort är just nu 76 bortplockade och 40 hållplatser har fått nya skydd. Resterande hållplatser står utan väderskydd tills de nya kommer på plats. När är oklart. Så länge får en del resenärer stå ute i regn och rusk. 
– Den nya leverantören hinner inte leverera skydden så fort som vi önskar. Men från vecka sju har vi blivit lovade att de skall leverera åtta skydd i veckan. Arbetet kommer att pågå under våren.
– Vi är medvetna om att detta påverkar våra resenärer och vi beklagar det, säger Kristian Lans.

Kunde inte Västtrafik ta över de väderskydden som nu plockas ner?
– Vi fick i höstas klart besked rent juridiskt att det inte var möjligt att köpa skydden. De lagar och regler som finns kring offentlig upphandling gjorde att det inte var möjligt, säger Kristian Lans.

Kostar miljoner

De nya skydden kostar 12 miljoner. Av dem har Västtrafik fått ett statsbidrag på sex miljoner. Resterande miljoner räknar Västtrafik tjäna in genom att upplåta reklamplats i busskurerna.
Britta Stenberg, 75, väntar på bussen till Hisingen. Hon gillar inte att stå utan väderskydd.
– Varför ska de göra detta just nu när det är sånt här väder, undrar hon.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.