Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var här, vid linje 19:s ändhållplats i Krokslätt, som föraren Gert Christiansen blev överfallen av en passagerare.

Busschauffören Gert: Det värsta var att bli spottad på

Gert Christiansen hävdar att passageraren sparkade honom 10-15 gånger och polisen fotograferade såren på hans ben. Men nu har åklagaren lagt ner förundersökningen

(Texten har uppdaterats)

Det var en lördagskväll mitt i sommaren som en passagerare uppmärksammade föraren Gert Christiansen på att en annan passagerare sov i stombussen på linje 19.
– Jag anropade trafikledningen men fick beskedet att jag kunde få hjälp först när jag kom till Hjalmar (Brantingsplatsen på Hisingen) men jag var ju på väg söderut genom Johanneberg så det skulle ta för lång tid, berättar Gert Christiansen.

När de andra passagerarna hade gått av vid ändhållplatsen vid Sörgårdsskolan i Krokslätt väcker Gert Christiansen mannen som är i 40-årsåldern.
– Det är inga problem till att börja med men jag märker ju att han är påverkad. Men när han har gått av och jag är på väg ut ur bussen så vänder han sig om och spottar mig i ansiktet. Då puttar jag bort honom och sen börjar han sparka mig.
Sparkarna träffar, enligt Gert, honom på underbenen och knäna.
– Jag knäar ihop men vet att det viktigaste är att stå upp. Att falla i en sån situation är jättefarligt.

Men så dyker två unga killar i 20-årsåldern upp och går emellan.
– Killen som sparkade mig går då och lägger sig på en gräsmatta, så det är bara för polisen att plocka med honom när de kommer. Och så pratade poliserna med killarna som gick emellan.


Så i förra veckan blev Gert Christensen uppringd av polisen som berättade att den misstänkte passageraren nu satt häktad för andra brott. Polisen ville veta om Gert Christiansen hade några anspråk på att få skadestånd.
– Men jag är inte ute efter pengar för detta, jag vill att det ska bakas in i hans övriga straff. Det värsta var faktiskt inte sparkarna, att bli spottad i ansiktet var mycket värre, säger bussföraren

Men i fredags kom så ett brev från åklagaren där hon förklarade för Gert Christiansen att hon har lagt ner förundersökningen, både vad gäller misstanken om våld mot tjänsteman och ofredande.
– Ord står mot ord och de två vittnena (de två unga killarna) har inte lämnat sådana uppgifter som stöder målsägandens (busschaufförens) version. Det saknas nödvändig stödbevisning för att väcka åtal, säger åklagaren Kristin Stjernrup till GP.
Enligt Gert Christiansen befann sig de två unga killarna på andra sidan gatan när bråket startade.
– De kan nog inte ha sett så mycket av det som hände, säger han.

Den misstänkte passageraren är tidigare dömd för en rad brott: misshandel, vapenbrott, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, ofredande med mera.

Eftersom passageraren redan är häktad för andra brott, vore det inte enkelt att låta domstolen pröva också händelsen med bussföraren?
– Jag måste göra min bedömning och får inte driva mål som jag inte tror att jag kan vinna, säger åklagaren Kristin Stjernrup.

Gert Christiansen har svårt att acceptera åklagarens förklaring.
– Detta handlar inte så mycket om mig personligen utan om alla som bär uniform i jobbet. Förr skyddade uniformen oss men så är det uppenbarligen inte längre. Jag vill att en domstol får avgöra detta, det ska inte en åklagare kunna lägga ner, säger han besviket.

Åklagarens enda tröst är följande:
– Målsäganden kan ju begära en överprövning, vilket betyder att en annan åklagare går igenom materialet, säger Kristin Stjernrup.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.