Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Busschaufför somnade – dömd för vårdslöshet

Busschauffören arbetade dubbelt, somnade bakom ratten, körde av vägen, en passagerare ramlade och drabbades av hjärnblödningar. Nu döms föraren för vårdlöshet och grovt vållande till kroppsskada.

Den 33-årige mannen döms till en villkorlig påföljd (eftersom han tidigare inte förekommer i belastningsregistret) och 9 000 kronor i dagsböter.

Dessutom ska han betala 3 000 till sitt offer för sveda och värk.

Chauffören har dessutom blivit uppsagd från sitt jobb inom transportföretaget Keolis, som sköter driften av den aktuella busslinjen på uppdrag av Västtrafik.

Incidenten ägde rum i vintras på Tuvevägen på Hisingen.

Med 17 resenärer i sitt fordon kolliderade 33-åringen med ett vägräcke. En 31-årig man ramlade omkull, slungades runt och slog i huvudet med kraft.

Enligt stämningsansökan ådrog sig mannen mindre blödningar i hjärnan, brott på okbenet, brott på högra ögonhålan, brott i käkhålan och brott på tre revben samt därtill ett flertal sårskador i ansiktet.

30-åringen sövdes omedelbart ner och opererades för sina frakturer.

Olyckan berodde – enligt tingsrätten – på att föraren egentligen var alltför trött för att orka utföra sitt uppdrag.

Enligt en övervakningsfilm, som används som bevisning, var mannen ytterst nära att somna flera gånger under färden.

Åklagaren ville ha agerandet till grov vårdslöshet i trafik, men domstolen ansåg inte brottet vara tillräckligt allvarligt.

Alltså, inte jämförbart med om busschauffören stått för ett mer "medvetet risktagande", exempelvis varit påverkad av alkohol eller andra droger.

Orsaken till chaufförens akuta trötthet var, hävdar åklagaren, att han före krocken hade jobbat som inhyrd montör på Volvo till klockan 00.12 på natten.

Enligt bemannings- och tjänstgöringslistor började han därefter sitt busspass på Keolis klockan 04.20 och hade kört i drygt fyra timmar när missödet inträffade.

Själv menar mannen att han har ett väldigt litet sömnbehov.

I förundersökningen förklarar 33-åringen också att han inte vågade säga nej till någon av sina arbetsgivare, eftersom han då var rädd att få sparken.

Benny Hast, områdeschef vid Keolis i Göteborg, berättar att företaget – parallellt med polisens förundersökning – genomfört en intern utredning i enlighet med sina rutiner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.