Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Buss exploderade utanför tunnel i Göteborg

En linjebuss började under tisdagseftermiddagen att brinna då den befann sig i Gnistängstunneln i närheten av Frölunda.

– Det började lukta väldigt starkt i bussen och flera såg att taket började att bukta inifrån. Då hade vi precis kommit in i tunneln, så när vi kom ut ur tunneln fick vi kliva av bussen, berättade ett vittne på platsen.

Vittnet tror att branden troligtvis började via en elledning i taket på bussen. Ingen person uppges ha skadats vid olyckan.

Bussen, som var en gasbuss, utrymdes direkt efter att den lämnat tunneln, och det finns inga rapporter om personskador. 

Räddningstjänsten var på plats med en brandbil och två vattenenheter.
– Inga personer är ombord, utan bussen är utrymd. Vi vet inte vad som tagit eld i bussen, det vi vet är att den brinner, sa Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Vid sjutiden exploderade bussen. 

– Strax före sju exploderade den, så vi har utökat säkerhetsavståndet och stängt av på fler ställen. Trafikverket är på väg ut för att göra avspärrningar och leda om trafiken, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesman i region Väst strax efter klockan sju på tisdagskvällen. 

Explosionen beskrevs som stor och flera ambulanser och poliser åkte till platsen, men det är ännu inte helt klarlagt hur och varför bussen började brinna.

Det kom tidigt uppgifter om att det fanns gastuber på bussen som kunde explodera, så räddningstjänsten arbetade med att försöka kyla ned bussen. Trots detta exploderade bussen, men man arbetade länge efter teorin att det fortfarande kunde finnas tuber kvar på bussen som inte exploderat. 
– Det är fortfarande avspärrat, eftersom gastuberna på bussen fortfarande anses vara farliga, sa Christer Fuxborg strax innan klockan nio. 

Det var under flera timmar totalstopp i båda riktningarna genom tunneln och långa köer på platsen. Trafiken dirigerades om, men det var stor trafikpåverkan fram till halv tio. Det var då fortfarande inte klarlagt vad som orsakat branden.
– Vi ska ha ett inledande samtal med chauffören snart, sa Christer Fuxborg. 

Strax efter klockan nio kom uppgifter om att två brandmän hade skadats under släckningsarbetet.
– De är avförda till Sahlgrenska för omvårdnad. En hade en skada på sitt ben och den andra vet jag inte riktigt. Men det handlar mer om omvårdad och tillsyn, sa larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Vid halv tio pågick fortfarande släckningsarbetet och trafiken genom tunneln var fortsatt avstängd i båda riktningarna. 
– Det är fortfarande inte påsläppt genom tunneln, men en viss lättnad sker i trafikläget, sa Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst. 

Vid 21.45 var branden släckt och bussen nedkyld, meddelande räddningstjänsten. Bärgare var på väg till platsen och efter att bussen bärgats från platsen förväntades trafiken åter släppas på genom tunneln. 

Vid halv elva hade trafiken släppts på i riktning mot Älvsborgsbron, men trafiken i riktning mot Frölunda var fortsatt avstängd, meddelande Trafikverket. 

Strax innan midnatt var det åter full framkomlighet i båda riktningarna i tunneln.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.