Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Buss attackerad i Göteborg

Polisen larmades om att en buss ska ha blivit beskjuten under lördagskvällen i Göteborg. – Något har kastats eller skjutits mot bussen, bekräftar vakthavande befäl Göran Carlbom.

Det var strax innan klockan 22 som buss nummer 19 ska ha blivit utsatt för skadegörelse i anslutning till Hjalmar Brantingsplatsen. Polis larmades genast till platsen.

– Vi har fått in ett samtal från en person som säger att en buss har blivit beskjuten. En ruta är krossad på bussen. Vi har en patrull på plats men jag har inte fått någon rapport från patrullen än, säger Lena Bodén, gruppchef vid Västra Götalandspolisen.

På Västtrafik bekräftar man att under en tid ställde in både linje 18 och 19 till följd av det som rapporterats som en skjutning i närheten av Backaplan. Linjerna ska åter vara i trafik.

 

Troligen ett luftvapen

Vid klockan 22:20-tiden har polisen skapat sig en bild av läget.

– Något har kastats eller skjutits mot bussen. Men om det var ett vapen som användes var det inte ett kraftfullt sådant utan det var antagligen ett luftvapen. En ruts har krossats på bussen. Det var mellan Balladgatan och Hjalmar Branting, bekräftar vakthavande befäl Göran Carlbom.

Han berättar att polisen har lämnat platsen. En anmälan om skadegörelse har upprättats hos polisen.

 

Våg av bussattacker i fjol

I juli i fjol drabbades Göteborg av en våg av bussattacker. Då koncentrerades dessa till området kring Delsjön.

LÄS OCKSÅ: Polisen vill ha uppgifter om attackerade bussarna

Efter fem stycken olika bussattacker klassades saken som särskild händelse av polisen i region väst.

LÄS OCKSÅ: Polisen ska undersöka upptrampade stigar

– Vi kartlägger situationen, letar efter möjliga brottsplatser och undersöker vilka redskap som kan ha använts. Det kan vara stenar som kastats, skjutits med slangbella eller skjutvapen, sa Stefan Gustafsson, presstalesman för polisen region väst i juli 2015.

LÄS OCKSÅ: Ny bussattack i Göteborg – rutan krossades

 

Bussattacker utanför Göteborg

Men det är inte bara Göteborg som drabbats av bussattacker. Under fjolårets jullov attackerades bussar på linje 720, mellan Kungsbacka och Kullavik, vid ett flertal tillfällen. Ungdomsgäng kastade sten, snöbollar och blockerade vägen. 

LÄS OCKSÅ: Satsning på trygghet efter bussattackerna

Attackerna skapade oro hos chaufförer och resenärer. För att få bukt med problemet började representanter från det lokala nätverket Trygghet ombord på kollektivtrafiken att åka med buss 720 vissa helgkvällar.

Texten uppdateras

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.